19.8 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Sexul ne ia minţile

Mai mulţi oameni de ştiinţă din Londra au emis recent un avertisment cu privire la faptul că suprasolicitarea organismului în timpul partidelor de sex poate afecta memoria. Potrivit specialiştilor, efortul prea mare depus în timpul sexului poate provoca o afecţiune foarte rar întâlnită, cunoscută în comunitatea ştiinţifică medicală drept „amnezie globală tranzitorie“, care reprezintă pierderea bruscă, totală, de scurtă durată şi trecătoare a memoriei. Potrivit site-ului Livescience.com, cercetătorii britanici au folosit drept „ilustraţie“ a ipotezei lor cazul unei femei care, după un contact sexual, nu şi-a mai putut aduce aminte nimic din ceea ce i se întâmplase în ziua anterioară.
 
Caz cu probleme

Oamenii de ştiinţă au relatat că o americană de 54 de ani s-a prezentat la un spital din Washington DC într-o stare de panică avansată pentru că făcuse dragoste cu soţul ei şi imediat după partida de sex nu şi-a mai adus aminte nici un detaliu cu privire la ce făcuse sau i se întâmplase în ultimele 24 de ore. Medicii nu au reuşit să îşi dea seama exact ce i s-a întâmplat pacientei, pentru că rezultatele tomografiei la care aceasta a fost supusă nu au arătat că ar fi vreo problemă la nivel cerebral.
Până acum se cunosc foarte puţine lucruri despre factorii declanşatori ai acestei afecţiuni, însă există doctori care sunt de părere că problemele apar din cauza funcţionării necorespunzătoare a valvelor care asigură fluxul sanguin în venele de la nivelul gâtului. Medicii spun că, în loc să se închidă, aceste valve rămân deschise şi, din cauza presiunii existente la nivelul abdomenului, sângele sărac în oxigen (care ar trebui să ajungă la inimă) se întoarce prin venele jugulare în zona cerebrală care controlează memoria şi amintirile. „Nu ştim foarte multe detalii despre această afecţiune. Este într-adevăr un motiv de panică, dar atât. Nu este vorba de un atac cerebral şi nici de un eveniment care provoacă pagube la nivel cerebral. Este un fenomen benign“, a precizat Sebastian Ameriso, medic la Institutul de cercetare neurologică din Buenos Aires.

Statistici

Potrivit statisticilor, în toată lumea, trei până la cinci persoane din 100.000 sunt afectate în fiecare an de amnezia globală tranzitorie, astfel că americanca de 54 de ani se poate bucura de faptul că face parte dintr-o galerie „selectă“ de ciudăţenii medicale. Medicii avertizează că persoanele cu vârste cuprinse între 50 şi 60 de ani prezintă cea mai mare predispoziţie de a fi afectate de această dereglare. Personalul medical sfătuieşte pe oricine care se confruntă cu o pierdere bruscă a memoriei să se prezinte de urgenţă la spital, pentru că poate fi vorba de un simptom al unor probleme mai grave de sănătate, ca, de exemplu, un atac cerebral.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS