16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024

Colţul gospodinei

Sfaturi utile în bucătărie

– Carnea crudă, fiartă sau friptă se taie de-a curmezişul fibrelor. În felul acesta, din carne nu se scurg sucurile, iar când se consumă se mestecă şi se digeră mai uşor.
– Borşurile şi ciorbele se dreg cu ou bătut, amestecat cu smântână, care se toarnă câte puţin şi se amestecă.
– Este recomandat ca o friptură să se pregătească înăbuşit, într-un vas cu presiune, pentru că astfel se pierd mai puţine săruri şi vitamine.
– Fripturile nu se stropesc cu sosul în care se frig, ci cu amestec de grăsime şi apă rece.
–  Fierberea cărnii depinde de modul în care o preparăm. Astfel, pentru obţinerea unui rasol gustos, carnea se introduce în apă clocotită. În felul acesta se împiedică trecerea în apă a substanţelor solubile din carne, dar supa va fi mai puţin gustoasă.
– Dacă puneţi în supa de pui, în oala în care fierbe, două-trei bucăţele de pui fript, supa va deveni mult mai gustoasă.
– Broccoli va avea un gust deosebit şi în acelaşi timp picant dacă în apa în care fierbe se adaugă câteva boabe de piper.
– Clătitele ies mai pufoase, dar şi mai crocante dacă înlocuiţi laptele din compoziţie cu sifon sau apă minerală şi adăugaţi puţin coniac.
– Aluatul de ecler este mult mai bun dacă, înainte de a-l coace, se udă tava şi se introduce la cuptor. Apa se transformă în aburi care sunt foarte buni pentru aluat.
–  Pentru a obţine gogoşi mai puţin unsuroase şi mult mai pufoase va trebui să adăugaţi o linguriţă de oţet la sfârşitul operaţiei de frământare a aluatului.
– Aluatul se întinde mult mai uşor dacă ţineţi făcăleţul la frigider timp de câteva ore.
– Omleta este mai gustosă dacă i se adaugă roşii, ardei, pătrunjel şi puţin busuioc, pe lângă caşcaval ras.
– Borcanele care se deschid prea greu se pun cu capacul în jos în apă caldă şi cedează imediat.
– Pentru îndepărtarea excesului de apă din unele legume (vinete, dovlecei etc.) care urmează să fie folosite la diverse preparate după o prăjire prealabilă, acestea se taie, se presară cu sare, se lasă 10-15 minute, după care se elimină lichidul lăsat de ele, prin scurgere şi printr-o uşoară presare sau tamponare cu un prosop uscat, curat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS