Sfaturi utile în bucătărie
– Lămâia va avea mai multă zeamă dacă înainte de a fi tăiată se freacă puţin cu palma pe masă sau se introduce în apă caldă.
– Pentru ca friptura de vacă să capete un gust picant, înainte cu câteva ore de a o prepara se unge cu muştar, apoi se frige înăbuşit.
– Icrele de mreană sunt toxice şi deci nu se consumă crude. Se pot consuma decât fierte sau prăjite.
– Puteţi scăpa de mirosul de ceapă de pe mâini dacă vă frecaţi cu puţină pastă de dinţi şi apoi vă clătiţi bine cu apă.
– Friptura de pui este mai gustoasă dacă se stropeşte înainte de a se pune la cuptor cu vin alb.
– Foile pentru plăcinta din comerţ (congelate) se lasă să se decongeleze la temperatura camerei, altfel nu mai sunt aşa de crocante (dacă grăbiţi în vreun fel decongelarea lor).
– Varza nu se acreşte prea tare dacă se pune în butoi o bucată de lemn de mesteacăn bine spălată.
– Sosurile pe care le preparaţi nu vor mai face cocoloaşe dacă atunci când le pregătiţi adăugaţi puţină sare în făină.
– Pentru ca peştele sau carnea să fie rumenite bine, înainte de a le pune la prăjit, trebuie zvântate cu un şervet uscat.
– Păsările tăiate se recomandă să nu se opărească în scopul jumulirii de pene, deoarece carnea îşi pierde din fineţe. Penele se smulg imediat ce pasărea a fost tăiată, cât timp ea este încă caldă.
– Puteţi schimba gustul fad al compotului de mere dacă adăugaţi în el câteva bucăţi de scorţişoară.
– Coaja sfeclei poate fi îndepărtată mai uşor dacă, după fierbere, o ţineţi câteva minute sub jet de apă rece.
– Budinca de orez va fi mult mai pufoasă dacă puneţi în lapte două linguri de griş.
– Ciupercile proaspete se curăţă numai în momentul pregătirii sau după ce se curăţă se pun imediat în apă cu oţet sau cu puţină sare de lămâie, căci altfel se înnegresc.
– Carnea sărată şi peştele sărat se desărează dacă se pun pe o sită, deasupra unui vas cu apă. Fundul sitei nu trebuie să atingă nivelul apei. Apa se schimbă de câteva ori. Sarea se depune în vasul cu apă.