17.9 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinProteste în pielea goală

Proteste în pielea goală

În Ucraina, sute de tinere pasionate de politică au găsit un mod cu totul inedit de a protesta împotriva guvernului. Ele îşi exprimă nemulţumirile aşa cum le-a lăsat Mama Natură.

Ucrainencele au găsit un mod cu totul inedit de a protesta împotriva guvernului. Fără mitinguri, fără manifeste, fără înfruntări cu violenţă, ci doar prin zeci şi zeci de „defilări“ fără haine pe străzile din Kiev.  
Ucrainenii s-au prezentat recent la urne pentru alegerile locale şi regionale, la final victoria revenind Partidului Regiunilor, al preşedintelui Viktor Yanukovich, care conduce ţara din iarna trecută. Yanukovich este originar din Doneţk, oraş aflat la câteva ore de graniţa cu Rusia, şi este considerat un bun prieten al liderului de la Cremlin, Dmitri Medvedev, şi al premierului, Vladimir Putin. Această prietenie a alimentat suspiciunile atât pe plan naţional, cât şi internaţional. „Reprezentanţii opoziţiei cred că Yanukovich este pregătit să vândă ţara ruşilor“, cum spune în dese rânduri Iulia Timoşenko, fostul premier al Ucrainei. De asemenea, marile puteri urmăresc cu atenţie „mişcările de trupe“ de la Kiev. Potrivit Departamentului de Stat american, ultimele alegeri din Ucraina nu au îndeplinit standardele de democraţie cerute. De altfel, asta nu surprinde, având în vedere că, de şase ani, Ucraina trăieşte o revoluţie continuă, guvernele au o durată de viaţă foarte scurtă, iar analiştii vorbesc de revoltă de câte ori vreun cortegiu traversează capitala. În 2004, mii de tineri au ocupat oraşul, până când blocul filo-occidental al lui Timoshenko şi al aliatului său, Viktor Yushchenko, a preluat puterea. Episodul a afectat relaţiile cu Rusia, care a adus în discuţie în dese rânduri sistarea livrărilor de gaz pentru Ucraina. De atunci, orice tur de scrutin din Ucraina are o desfăşurare oarecum liniară: vot, criză energetică. Şi, mai ales, femei goale care protestează.

Fără pudoare pentru o cauză nobilă

Un protest similar a avut loc şi în urmă cu câteva zile, nefiind însă primul de acest gen în anul 2010. În februarie, în timpul alegerilor prezidenţiale, zeci de tinere cu sânii dezgoliţi au manifestat într-o secţie de votare unde Yanukovici urma să-şi exercite dreptul constituţional la alegerile prezidenţiale, strigând diferite lozinci împotriva guvernului. Sau împotriva opoziţiei. „Aceasta este o violare a democraţiei. Viol! Viol! Viol“, strigau fetele. Poliţia a trebuit să intervină pentru a calma spiritele. Astfel de iniţiative au fost organizate de un grup de tinere blonde, reunite sub numele de Femen, care sunt dispuse mereu să intervină, când situaţia o cere. Cotidienele liberale lansează o campanie pentru a denunţa vreo „nefăcută“ a serviciilor secrete, fetele prind ocazia din zbor şi se poziţionează în slip în faţa sediului Serviciilor Secrete, cu inscripţia KGB lipită pe partea dorsală. Ministrul sănătăţii ridică nivelul de supraveghere împotriva gripei aviare, fetele se prezintă în Piaţa Libertăţii doar cu o mască pe chip şi nimic altceva; Yanukovich sărbătoreşte 100 de zile în fruntea ţării, ele sfidează poliţia cu bastoane de cauciuc şi veste antiglonţ pe pielea goală. În plus, blondele au protestat şi îmbrăcate doar în costum de baie pentru a se opune turismului sexual, care în Ucraina a devenit o „plagă socială“. De asemenea, pe 27 octombrie, tinerele ucrainence au manifestat topless şi cu coroniţe de flori pe cap, faţă de vizita premierului rus, Vladimir Putin, în Ucraina.
 
Femen, organizaţia blondelor

Femen este compusă din studente ale Universităţii din Kiev, care locuiesc în capitală şi împart mai multe apartamente situate în apropiere de Piaţa Bessarabsky, situată în centrul oraşului, ele frecventând baruri precum Baraban, un refugiu pentru filo-occidentali în timpul Revoluţiei Portocalii din 2004. Preşedinta partidului, Inna Shevchenko, a încercat diferite moduri de a transforma mişcarea într-un adevărat partid politic. În februarie, ea şi-a depus candidatura pentru Verkhovna Rada, Camera unică a Parlamentului. Pentru campania electorală, a pozat cu produsele tipice ale oraşului – pepenii verzi – şi a ales lozinci pline de optimism: „Vor reinstaura ordinea folosind energia sexuală“ sau „Nu am ajuns încă la fruct“. Programul său politic nu a fost însă prea bine înţeles de alegătorii din Kherson, care au preferat să îşi dea voturile candidaţilor din partidele tradiţionale.

Nuditate explicată

O explicaţie interesantă care ne-ar putea ajuta să înţelegem această nuditate electorală din Ucraina aparţine umoristului american P. J. O’Rourke, care a lansat propria teorie după ani de observaţii atente. Aceasta poartă numele de „Teoria fetelor frumoase aplicată mişcărilor politice“ şi a fost inspirată de o pictură a lui Delacroix, „La liberté guidant le peuple“. În tablou, libertatea este personificată sub forma unei tinere femei cu sânii goi, purtând un drapel pe o baricadă, chemând la luptă revoluţionarii. În opinia lui O’Rourke, femeile frumoase sunt foarte importante pentru succesul unei revolte. Orice femeie atrăgătoare care iese în stradă pentru a protesta împotriva guvernului atrage cel puţin zece bărbaţi după ea, zece fete ar însemna 100 de bărbaţi şi aşa mai departe. Acesta este principiul pe care Inna Shevchenko şi celelalte activiste ale Femen l-au urmat atunci când au manifestat la Kiev, în Kherson şi în alte oraşe din Ucraina. La urma urmei, istoria este plină de revoluţii eşuate şi nu există figuri feminine în grupurile care le-au organizat. În opinia lui O’Rourke, cu ajutorul teoriei sale putem calcula în mod aproximativ şansele de succes pe care le vor avea viitoarele revolte populare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII