3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinIubirea, cel mai bun medicament

Iubirea, cel mai bun medicament

Studii recente au demonstrat că iubirea este cel mai bun medicament, putând lua locul chiar şi tradiţionalei aspirine.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că suferinţele din amor pot fi tratate cu o pilulă specială. Mai nou însă, altă echipă de specialişti a demonstrat că durerile de cap nu se tratează neapărat cu aspirină, ci este suficient să vă gândiţi la persoana iubită şi durerea probabil se va diminua fără a recurge la medicamente. Din câte se pare, iubirea este un analgezic puternic care acţionează asupra aceloraşi zone neurale care sunt vizate de acţiunea medicamentelor analgezice, zonele „primitive“ şi profunde ale creierului care sunt responsabile cu satisfacţia şi plăcerea şi asupra cărora acţionează substanţele stupefiante, cum este cocaina. În aceste condiţii, se pare că  Virgiliu avea dreptate când spunea că „Amor vincit omnia“ – „Iubirea învinge tot“, cel puţin în cazul durerilor. „Când oamenii se află în faza iubirii pasionale, care mistuie totul în jur, se confruntă cu diferite alterări ale stării generale, care le influenţează modul în care percep durerea“, a explicat Sean Mackey, autorul studiului dat publicităţii de revista PLoS One. „Începem să studiem unele dintre aceste sisteme de recompensare active în creierul nostru şi care implică dopamina, un neurotransmiţător care influenţează buna dispoziţie şi motivarea“, a mai explicat specialistul.

Îndrăgostiţi fără simţire

Studiul realizat de Mackey şi de echipa sa de la Stanford University School of Medicine a demonstrat faptul că, atunci când ne îndrăgostim, este suficient să ne gândim la persoana iubită pentru a obţine o reducere a stărilor fizice dureroase. Specialiştii au ajuns la această concluzie după ce au analizat reacţiile unui grup de 15 studenţi aflaţi în plină fază de „îndrăgostire“. Voluntarilor li s-a cerut să ia cu ei, pentru experiment, o fotografie cu propriul partener şi una cu un prieten sau prietenă pe care îi consideră atrăgători. Voluntarii au fost mai apoi „torturaţi“ cu mici dureri la nivel cutanat, provocate, de exemplu, de un obiect care era încălzit în timp ce subiecţii îl ţineau în mână. În timpul acestei acţiuni neplăcute, „cobaii“ priveau fotografia partenerului sau pe cea a prietenului. Ulterior, testul a fost repetat fără fotografii, participanţii fiind distraşi de data aceasta cu ajutorul unor jocuri cognitive simple. Pe întreaga perioadă de desfăşurare a acestui experiment, creierul participanţilor a fost monitorizat cu ajutorul rezonanţei magnetice.

Cel mai bun analgezic

În acest fel, cercetătorii au constatat că fotografia persoanei iubite contribuia efectiv la reducerea sensibilităţii la durere. Nu la fel s-a întâmplat în cazul fotografiei prietenului sau a jocurilor cognitive. Astfel, s-a constatat că, pur şi simplu, privind fotografia alesului, în creierul participanţilor se declanşează zone cerebrale responsabile cu dependenţa, plăcerea şi satisfacţia. Acestea sunt aceleaşi zone „vizate“ de medicamentele analgezice şi de substanţele stupefiante. Neurologii au spus că şi distragerea atenţiei este un bun remediu împotriva durerii, însă aceasta acţionează asupra cortexului cerebral, ca atare, asupra unei sfere cognitive mult mai înalte. Iubirea, în schimb, exercită o putere mult mai mare, instinctivă şi primitivă, influenţând acele zone implicate în dependenţe şi în plăcere. În ciuda rezultatelor obţinute, este încă devreme pentru persoanele care suferă de dureri cronice să renunţe la medicamente şi să le înlocuiască rapid cu pasionale poveşti de iubire.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU