15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCe riscuri sunt acoperite de asigurarea obligatorie

Ce riscuri sunt acoperite de asigurarea obligatorie

În sfârşit, asigurarea locuinţelor a devenit obligatorie. Începând din luna iulie, proprietarii au la dispoziţie şase luni, timp în care trebuie să încheie o asigurare obligatorie a locuinţelor. Cei care nu o vor face riscă o amendă cuprinsă între 100 – 500 de lei.

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) a început să emită la mijlocul lunii iulie poliţe de asigurare obligatorie a locuinţelor. Legislaţia cere ca fiecare locuinţă să fie asigurată printr-o poliţă obligatorie. De la început, asigurătorii au precizat că această poliţă este destinată, în special, zonelor rurale din România care se confruntă cu calamităţi naturale, dar asta nu înseamnă că persoanele de la oraş nu sunt obligate să încheie astfel de asigurări. Trebuie ştiut că poliţa de asigurare obligatorie acoperă doar trei riscuri.
„Se asigură inundaţiile, cutremurul şi alunecările de teren. Orice alt risc, începând cu trăsnet, explozie, incendiu şi alte lucruri nu face parte din această asigurare. Se asigură toate casele care au destinaţie de locuinţă în care se locuieşte în condiţii normale. Pentru cele cu bulină, există o iniţiativă la nivelul MDRL. Trebuie să precizez că în nici un caz nu pot să merg pentru un risc care este iminent, cum este în cazul clădirilor cu bulină roşie. Orice risc din cele trei, în cazul unei clădiri cu bulină roşie, înseamnă o daună totală“, apreciază Marius Bulugea, preşedinte PAID (Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor).
Prin urmare, dacă pagubele survin în urma unor incendii, furtuni, explozii etc., asiguraţii nu vor primi nici un leu despăgubire. Pentru acest lucru, este nevoie de o asigurare facultativă. În plus, e bine de ştiut că bunurile care se află în locuinţă nu sunt acoperite de asigurările obligatorii.

Cât costă asigurarea obligatorie?

Preţul unei poliţe de asigurare obligatorie a locuinţei este 20 de euro în cazul locuinţelor tip A (care au structură de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic) şi de 10 euro în cazul locuinţelor tip B (cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic). Valoarea asigurată, adică suma de bani pe care o va primi proprietarul de la asigurător în cazul unei calamităţi, este de 20.000 de euro pentru locuinţele de tip A şi de 10.000 de euro pentru cele de tip B.
Unde poţi încheia o asigurare obligatorie pentru locuinţă şi care sunt paşii ce trebuie urmaţi?
Asigurările obligatorii vor putea fi cumpărate de la companiile de asigurări care au semnat actele de constituire a PAID: Astra, Uniqa, Platinum România, Groupama Asigurări, ABC Asigurări, Ardaf, Carpatica, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins, Generali şi Grawe România.
Poliţa se poate încheia fie la sediul uneia dintre societăţile enumerate mai sus, fie la domiciliul clienţilor. Reprezentanţii PAID se aşteaptă ca lucrurile să se desfăşoare mai greoi în zonele rurale, unde nu prea există acoperire din partea asigurătorilor.
„Ca acte necesare, este suficient buletinul şi faptul că respectiva persoană este proprietar. Dacă nu este proprietar, lucrurile sunt un pic mai dificile, trebuie să mai existe un certificat de moştenitor. Dacă nici acest certificat nu există, trebuie o masă succesorală şi atunci unul sau mai mulţi beneficiari pot fi trecuţi în poliţă. Pentru persoanele care stau la ţară, de exemplu, copilul poate încheia o asigurare pentru părinţi, trecându-i ca beneficiari. Există contractanţi şi beneficiari, cine plăteşte nu are importanţă“, afirmă Marius Bulugea, preşedinte PAID (Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor).
Potrivit legii, în cazul persoanelor fizice care beneficiază de ajutor social, prima obligatorie se suportă din bugetele locale.

Ce fac dacă am deja o asigurare facultativă?

Proprietarii care şi-au încheiat o poliţă de asigurare facultativă privind riscurile prevăzute de legea asigurării obligatorii a locuinţelor sunt obligaţi ca la expirarea acesteia să încheie şi o poliţă de asigurare obligatorie.
Legislaţia spune că asigurarea obligatorie trebuie încheiată în maximum cinci zile de la expirarea poliţei facultative.

Cristina Tamaş

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

14 COMENTARII