17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinGeneraţia eternilor adolescenţi

Generaţia eternilor adolescenţi

Tinerii din ziua de azi par să fie mereu nehotărâţi şi amână la nesfârşit decizii cruciale precum întemeierea unei familii sau găsirea unui serviciu, informează cotidianul italian Corriere della Sera.

Tinerii de 20 de ani din zilele noastre se tem să se maturizeze şi trăiesc într-o lume a eternilor adolescenţi – studenţi, incapabili să îşi asume vreo responsabilitate şi care amână pe termen nelimitat deciziile cruciale – căsătoria, copiii, munca –, decizii care până nu de mult erau luate exact la această vârstă. Semnalul de alarmă a fost lansat printr-un amplu articol dat publicităţii de New York Magazine, care, în afara faptului că a fost cel mai accesat pe site-ul celebrei publicaţii, a dat naştere unei aprigi dezbateri între internauţi.
Explicaţia oferită de Times: „Este inutil să ne prefacem că nu observăm acest trend pentru că acum este prezent peste tot, la cinematograf, la teatru, pe internet şi la televizor. Este suficient să ne gândim la două seriale recente precum «My Dad Says» sau «Big Lake», unde copiii ajunşi la vârsta maturităţii se întorc să locuiască acasă, la părinţi, pentru că nu reuşesc să se întreţină“. Pentru a explica acest fenomen, jurnalistul Robin Marantz Hening „l-a luat la întrebări“ pe psihologul Jeffrey Jensen Arnett, profesor la Clark University din Worcester, Massachusetts, unul dintre specialiştii care afirmă că „vârsta de 20 de ani este cea mai importantă perioadă a vieţii“. În opinia specialistului american, primii 20 de ani sunt un fel de „celule staminale ale dezvoltării umane“, în care, „pe lângă faptul că acumulează cea mai mare parte din instruirea formală, indivizii îşi cunosc viitorul partener şi prietenii care contează, începându-şi cariera care va dura până la pensionare“.

Generaţia boomerang

Actuala generaţie însă a răsturnat această concepţie veche de când lumea. „Tinerii boomerang“, cum sunt definiţi de New York Times, par să nu fie capabili să îşi ia zborul ca predecesorii lor. Motivele acestei întârzieri sunt numeroase, de la cele de natură culturală – necesitatea de a dobândi mai multe informaţii, mai multe titluri de studii pentru a supravieţui într-o economie bazată pe informaţie, până la cele de natură economică. În America afectată de criză, găsirea primului loc de muncă a devenit o misiune extrem de dificilă pentru cei care nu posedă titluri de studiu şi fel de fel de specializări. În opinia specialiştilor interpelaţi de Times, există apoi şi o serie de factori sociali. Într-o lume deschisă la sexul prematrimonial, la concubinaj şi la contracepţionale, în rândul tinerilor s-a redus teama de căsătorie, care are loc la vârste din ce mai înaintate. Tinerele amână aducerea pe lume a primului copil, pentru a se concentra mai întâi de toate pe carieră, dar şi liniştite de ideea că au acces la tehnologia reproductivă care le permite să-şi prelungească perioada de fertilitate.

Dilema părinţilor

„Astăzi, dilema este a părinţilor, care nu ştiu dacă să le permită copiilor lor să continue să îşi exploreze la infinit propria muză interioară sau să le taie fondurile, obligându-i să se întreţină singuri“, concluzionează  Marantz Hening. Părinţii „tinerilor boomerang“, care fac parte la rândul lor din generaţia „baby boomer“ (50-60 de ani), se simt împliniţi dacă odraslele lor sunt fericite, în consecinţă, ele sunt alături indiferent de situaţie. „Fac o mare greşeală“, este de părere Nathan Heller, un jurnalist de 20 de ani, care consideră că New York Times „a încurcat lucrurile“. „Mai mult decât nişte idealişti aflaţi în căutarea sinelui, tinerii de azi sunt mai degrabă conservatori şi au dificultăţi în a ieşi din adolescenţă pentru că au un sistem de valori excesiv de rigid şi o aversiune pentru riscuri“, crede Helle. Pe forumul lansat de popularul site liberal Slate, cei mai autocritici sunt chiar ei. Tinerii mărturisesc, fără ruşine, că nu au aceleaşi idealuri ca ale generaţiei Woodstock, a propriilor părinţi. „De ce ar trebui să ne zbatem, atâta timp cât cei mai mulţi dintre noi cred că sfârşitul lumii e aproape?!“, se întreabă scriitorul de 20 de ani Leon Neyfakh. Articolul dat publicităţii de Times a dat naştere la un val de proteste pe site-urile dedicate tinerilor. „Times risipeşte nu mai puţin de 19 pagini, umplându-le cu stereotipuri şi opinii ignorante, strategic mascate de statistici şi studii erudite“, se precizează pe blogul universitar „Edu in Review“, care completează că: „Studenţii generaţiei Y sunt atât de furioşi încât i-au făcut pe reprezentaţii revistei să îşi închidă telefoanele din cauza valului de apeluri de protest“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS