13.4 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinEconomistul care nu vrea să devină un Mesia

Economistul care nu vrea să devină un Mesia

Dacă ar fi putut alege să devină „idolul“ cuiva, Raj Patel ar fi cerut cu siguranţă ca acel cineva să fie copilul pe care soţia sa îl va aduce în scurt timp pe lume. În schimb, economistul indian s-a trezit peste noapte venerat de adepţii unei misterioase comunităţi religioase.

Economistul indian Raj Patel, format la Oxford şi la London School of Economics, s-a pomenit peste noapte venerat de membrii unui misterios cult religios, care după ce l-au văzut la televizor, l-au recunoscut drept Maitreya, un Mesia aşteptat să salveze umanitatea. Totul a început când Patel a fost invitat să participe la emisiunea „The Colbert Report“ pentru a prezenta a doua carte a sa, „The Value of Nothing“, o analiză a cauzelor care au stat la baza crizei financiare şi despre limitele pieţei libere. Volumul este rezultatul eforturilor economistului indian de a atrage atenţia asupra discrepanţei existente între luxul din ţările occidentale şi obstacolele pe care le întâmpină statele în curs de dezvoltare. La câteva zile după emisiune, Patel s-a pomenit cu un prim e-mail ciudat: „Eşti salvatorul planetei?“. În ciuda faptului că întrebarea este destul de bizară, ea nu este totuşi ceva excepţional, având în vedere nenumăratele ciudăţenii de pe internet. Însă, în următoarea săptămână, numărul mesajelor a crescut considerabil, expeditorii cerând instrucţiuni, citând profeţia lui Benjamin Creme, un mistic scoţian de 87 de ani, care a renunţat la religia pământeană şi a îmbrăţişat credinţa cosmică în extratereştri, devenind liderul sectei teosofice Share International.
„La început am crezut că mă confundă cu altcineva“, povesteşte Raj Patel. Prima sa carte, „Stuffed and Starved“, un pamflet despre efectul negativ al liberalismului asupra foametei şi sărăciei, i-a adus admiraţia lui Naomi Klein, însă de aici până la gloria spirituală este drum lung. Nu de aceeaşi părere sunt însă şi sutele de adepţi convinşi că viaţa sa nu a fost cea a unui tânăr crescut cu ambiţiile sale în cartierul rezidenţial Golders Green, din partea de nord a Londrei, ci, de fapt, este vorba de o surprinzătoare revelaţie de coincidenţe anunţate. De altfel, Creme repeta de ceva timp că la un moment dat un emigrant indian sosit în Marea Britanie încă din copilărie şi crescut în capitală va apărea în faţa credincioşilor la televizor pentru a răzbuna nedreptăţile din lume. Acest portret se potrivea ca o mănuşă autorul volumului „The Value of Nothing“.

În căutarea unui profet

Din păcate, pentru adepţii misteriosului cult, Patel nu are tocmai o orientare profetică. „Mesajul cărţii este opus celui «propăvăduit» de Maitreya. Eu spun că avem nevoie de diferite forme de rebeliune şi de transformarea modului în care funcţionează proprietatea privată“, a spus economistul. Patel insistă pe conştiinţa de clasă, exact opusul abandonului orb în faţa vreunui Salvator: „Nu cred că figura unui Mesia este cel mai bun punct de plecare pentru tipul de politici despre care vorbesc eu. Pentru cineva cu simpatii anarhice puternice, acest lucru reprezintă o contradicţie destul de mare“. Pe oricine ar aştepta însă adepţii Benjamin Creme, cert este că aceştia vor fi greu de convins, mai ales că acum şi-au găsit Salvatorul. Mai ales că misticul scoţian păstrează tăcerea şi refuză să confirme dacă Raj Patel şi Maitreya sunt una şi aceeaşi persoană. Oracolul vorbea de un om armonios, un amalgam teosofic ale principalelor religii, budism, creştinism, hinduism, iudaism şi islamism. Oare să fie acesta chiar tânărul economist“.
„Eu vorbesc despre povestea asta de 35 de ani, însă nu eu am ultimul cuvânt“, repetă Creme, acuzând mass-media că a împins lumea spre isterie. Nu este prima dată când acest profet cu un vaporos păr alb face speculaţii despre destinul umanităţii. În 1985, el anunţa că Messia va apărea în faţa ziariştilor din Londra. O mulţime de jurnalişti au aşteptat în zadar mult anunţata apariţie în faţa unui restaurant indian din Brick Lane, însă singura persoană care a venit a fost un vagabond care le-a cerut o ţigară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS