23.3 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Cele mai răspândite nume proprii

Într-un clasament mondial, cel mai răspândit nume propriu masculin este Andrei. De provenienţă grecească, Andrei înseamnă în traducere bărbat, forţă, virilitate. Acest nume este frecvent în toate colţurile lumii, în diferite versiuni, de la catalanul Andree, franţuzescul André, Andrée, Andreina, grecescul Andreas, englezeştile Andrew, Andreana, Drew, Dandy, Andy, la rusescul Andrej, slavonul Ondra, spaniolul Andrés, Andresa, Andrea, suedezul Anders, germanul Andreas, Andres, Dreis sau maghiarul Andras, Andreas, Andy sau Andor.
În ceea ce le priveşte pe doamne, numele propriu cel mai răspândit este Maria, de origine ebraică-aramaică, cu versiunile Miriam, Mary, Polly, Manon, Marielle, Maruska, Marinka. În zona chinezo-japoneză şi indiană, nici un prenume nu pare să fie mai frecvent decât celelalte. Din acest motiv, deşi sunt cele mai populate zone din lume, nu există nici un nume care să se claseze printre fruntaşele la nivel mondial.

Ţara cu cele mai multe fusuri orare

Rusia se poate lăuda cu 11 fusuri orare pe cuprinsul întregului său teritoriu, care se întinde pe o suprafaţă de peste 10.000 km. În capitala Moscova, situată în a doua dintre cele 11 zone, diferenţa de fus orar faţă de extremităţile orientale este de nouă ore. Pe locul doi în clasament se află Statele Unite, cu nouă fusuri orare, de la coasta orientală până la Oceanul Pacific. Urmează Canada, cu şase fusuri orare, şi China, care are un teritoriu foarte extins, şi ar trebui să aibă o diferenţă constantă de la un capăt la celălalt, de cinci ore. Însă, autorităţile au decis să adopte acelaşi fus orar, cel de la Beijing, pentru tot teritoriul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU