21.2 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024
Știri de ultima orăMagazinParisul, „capitala somnului“

Parisul, „capitala somnului“

Desfrâul nebun care anima odată viaţa noctură din Paris a fost dat uitării. Regulile stricte privind programul, respectarea orelor de linişte au „stins“ încet, încet Oraşul Luminilor.

Desfrâul nocturn care anima până nu de mult Parisul este o amintire îndepărtată. Tot mai mulţi DJ, „păsări de noapte“ şi asociaţii de artişti avertizează că legendarul Ville Lumière riscă să devină un cimitir, un oraş „mort“. Cel puţin din punctul de vedere al distracţilor nocturne, care au intrat în vizorul autorităţilor, tot mai hotărâte să le „reprime“ în numele liniştii publice. Însă, o petiţie din partea iubitorilor vieţii de noapte încearcă să schimbe lucrurile.

A cui e vina?

Această tendinţă nocivă, cum cred amatorii de distracţii, a transformat Parisul într-o „capitală a somnului“ sau, mai rău, într-un „oraş mort“. De vină sunt amenzile piperate multiplicate după adoptarea legii antifumat, care i-a determinat pe clienţi să îşi savureze ţigara în afara localurilor, provocând nemulţumirea locatarilor din zonă. În plus, aprobările pentru a ţine localurile deschise până la patru dimineaţa sunt tot mai rare, într-un oraş unde chiriile au atins valori astronomice, ducând la închiderea multor discoteci. Ultima victimă „ilustră“ este La Loco, un celebru local din apropiere de Moulin Rouge. La Paris s-a instaurat cu forţe depline „legea liniştii“.

Declinul

Toată această linişte nu face decât să împingă Oraşul Luminilor spre declin, cum cred specialiştii de la revista Les Inrocks, Parisul pierzând tot mai mult teren în faţa Londrei, Barcelonei şi chiar a Pragăi, care este mult mai tolerantă şi mai ieftină. Din acest motiv, printre parizieni circulă mai nou o petiţie, semnată deja de 8.000 de persoane, în care se solicită delimitarea unor zone unde să se poată organiza petreceri. În plus, rebelii cer să se lămurească modul de aplicare al unor legi contradictorii, care, „în numele sănătăţii publice, îi împiedică pe oameni să danseze“ şi care obligă barurile şi discotecile „să fie responsabile pentru propriii clienţi până în momentul în care aceştia merg la culcare“. Încă de acum un an, administraţia oraşului părea să fi luat în seamă preocupărilor exprimate de amatorii de distracţii, propunând lansarea unui site unde să se ofere idei şi sfaturi pentru iubitorii vieţii nocturne, indiferent că aceştia erau parizieni sau turişti. Deşi site-ul urma să fie lansat în septembrie, el nu a fost inaugurat nici până în prezent.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS