13.4 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinMalmö, puntea dintre Europa Continentală şi Scandinavia

Malmö, puntea dintre Europa Continentală şi Scandinavia

Malmö este al treilea oraş ca mărime al Suediei, un important centru industrial şi comercial al Scandinaviei. Aflat de cele două părţi ale Strâmtorii Oresund, zonă ce include capitala daneză Copenhaga, Malmö beneficiază de o infrastructură de excepţie.

Iniţial, Malmö a fost un sat de pescari ce data din 1116, fondat de danezi, şi timp de câteva secole a fost cel de-al doilea oraş al Danemarcei, până la cucerirea Scaniei de către Carol al X-lea Gustav al Suediei. Acum, Malmö leagă Europa Continentală de Peninsula Scandinavă prin celebrul pod Oresund, inaugurat pe 1 iulie 2000.
Pe lângă clădirile avangardiste, oraşul păstrează cu mândrie castelul Mlmohus din perioada lui Carol al X-lea Gustav al Suediei.
Odată ce aţi pătruns în centrul vechi al oraşului, veţi fi întâmpinat de atmosfera cetăţilor medievale. Primăria oraşului e situată în StorTorget, piaţa centrală datează din secolul al XVI-lea, iar cea mai veche clădire este Biserica „Sf. Petru“. Catedrala datează din secolul al XIV-lea şi se încadrează într-un stil arhitectural specific zonei, cel baltic-gotic.  
Un simbol al oraşului îl reprezintă clădirea avangardistă proiectată de Santiago Calatrava, cel mai înalt imobil din Suedia şi cea de-a doua clădire rezidenţială din Europa. „Turnul întors“ este cel mai fotografiat monument din Malmö.
Pentru a vedea în întregime oraşul, este recomandat să faceţi un tur cu autobuzul turistic sau unul cu vaporaşul pe canale. Ca multe orăşele scandinave sau oraşe din ţări ca Belgia sau Olanda, Malmö poate fi numită „Veneţia Nordului“, deoarece se poate naviga pe canale cu vaporaşul, ore întregi.
La Malmö este uşor de ajuns prin Copenhaga sau prin zboruri directe, aeroportul oraşului aflându-se la doar câţiva kilometri de centrul industrial.

Un pod care aduce foarte aproape două naţiuni

Oresund Bridge leagă Danemarca de Suedia, mai exact, capitala Copenhaga de oraşul Malmö. În lungime totală de peste 16 km, reprezintă o legătură dublă – cale ferată şi autostradă – între cele două ţări şi este formată dintr-un pod, un tunel în mare şi o insulă artificială, Peberholm. În doar 20 de minute puteţi ajunge din Copenhaga în oraşul suedez.
Malmö are numeroase hoteluri cu servicii de bună calitate, confortabile şi cu standard ridicat. O cameră la un hotel de trei stele costă aproximativ 70 de euro, în funcţie de perioada aleasă. Oamenii de afaceri, cât şi cei veniţi în vacanţă preferă să stea în oraşul suedez, chiar dacă sunt interesaţi de capitala daneză. Preţurile în Suedia sunt mult mai mici, iar din acest motiv Malmö este şi un centru comercial foarte dezvoltat.
În împrejurimile acestuia sunt, de asemenea, o serie de atracţii, cum ar fi cea mai veche biserică de lemn din Suedia, situată la 16 km de Malmö. La 10 km distanţă se află Castelul Torup, cu valoroase colecţii de artă, de vânătoare şi château parc.

Ştiaţi că:

Suedia va aniversa în curând două secole de pace neîntreruptă. Ultimul război la care a participat această ţară a fost cel din 1814.  
Malmö deţine un număr impresionant de parcuri, dar şi plaje la malul mării. Din acest motiv, el şi-a dobândit numele de „Oraşul parcurilor“, iar plaja pe care o deţine, Ribersborg, este cunoscută drept „Copacabana Scandinaviei“.
O specialitate culinară suedeză este kaldolmar, asemănătoare cu sarmalele româneşti, din carne de porc tocată şi frunze de varză. Armata regelui Carl al XII-lea al Suediei a petrecut doi ani în exil în teritoriul Tighina, la întoarcerea acasă soldaţii aducând mâncarea tradiţională românească pe teritoriul scandinav. Pentru prima oară au fost menţionate într-o carte de bucate scrisă de Cajsa Warg în 1755. La vremea respectivă erau făcute cu foi de viţă, înlocuite repede cu foile de varză, mult mai uşor de găsit în Suedia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII