18.4 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Paralizată de un hamburger

Coşmarul lui Stephanie Smith a început într-o seară de toamnă, în urmă cu doi ani, la o cină în familie. Pe masă, meniul clasic de duminică al unei familii americane: hamburger, salată şi cartofi la cuptor. Însă, în compoziţia acelor bucăţi de carne, achiziţionate congelate dintr-un supermarket, nu era nicidecum Angus Beef selecţionată şi de cea mai bună calitate, aşa cum scria pe etichetă firma producătoare, Cargill. În realitate, era un amestec de resturi de abator pline de grăsime şi o pastă obţinută prin centrifugarea resturilor de la animale într-o fabrică din Wisconsin. Ingredientele veneau din Nebraska, Texas, South Dakota, poate chiar şi dintr-un abator din Uruguay. Totul a început cu dureri puternice de stomac şi crampe. Iniţial, toată lumea a crezut că este vorba de un virus. Treptat însă, suferinţa a devenit insuportabilă, iar la cinci zile după ce a mâncat hamburgerul, Stephanie a fost internată la St. Cloud Hospital din Minnesota. Diagnosticul medicilor a fost clar: infecţie digestivă cu  E.coli O157:H7, un agent patogen ce provoacă boli grave gastro-intestinale. Această varietate de E.coli se fixează pe peretele intestinului, secretând o shigatoxină asemănătoare cu toxina bacteriei Shigella disenteriae. Shigatoxina de E.coli patogenă pătrunde în celulele intestinului gros şi trece în sânge, atacând, la distanţă, tuburile urinifere din rinichi, capilarele renale şi intestinale, celulele pancreatice şi chiar neuronii din creier. Cel mai frecvent dă sindroame hemoragice uremice (SHU), uneori mortale.  Tânăra a intrat în comă timp de nouă săptămâni. Când s-a trezit, medicii au constatat că boala îi devastase sistemul nervos. Nu mai putea să meargă, iar de la brâu în jos nu mai simţea absolut nimic. „De ce eu? Şi de ce de la un hamburger?“, se întreabă Stephanie. În câteva cuvinte, se poate spune că tânăra a avut ghinionul să fie victima unei rulete ruseşti a unui lanţ alimentar extrem de riscant, care se joacă în fiecare zi cu sănătatea şi uneori cu viaţa a milioane de americani. Din 1994, de când o intoxicaţie colectivă cu E.coli în restaurantele Jack the Box a dus la moartea a patru copii, firmelor producătoare de alimente şi reţelelor de distribuţie li s-a interzis să mai comercializeze produse contaminate. Cu toate acestea, anual, în Statele Unite, 70.000 de persoane sunt contaminate cu acest agent patogen după ce consumă produse ale marilor companii multinaţionale americane. După Stephanie, alte 940 de persoane, care au consumat acelaşi produs, au manifestat dureri, astfel că firma Cargill a fost nevoită să retragă de pe piaţă 400 de chintale de carne tocată. Stephanie îşi petrece mult timp în casa mamei sale din Cold Spring, făcând fizioterapie şi urmând un tratament plătit de compania care a otrăvit-o, acesta fiind doar un avans din suma cu care fosta profesoară de dans va fi despăgubită.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS