30 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăMagazinLausanne, emblema culturii elveţiene

Lausanne, emblema culturii elveţiene

Oraşul Lausanne impresionează prin ciudata sa formă geografică şi prin faptul că, oriunde te-ai afla, poţi sta faţă în faţă cu istoria. Este suficient să te plimbi pe străzile oraşului pentru asta.

Ce îi poate lega pe Coco Chanel, pionier al conceptului „femeii moderne“ în lumea modei, pe prinţesa Elena a Greciei şi Danemarcei – regină a României din 1920 – sau pe cel mai de seamă compozitor polonez al secolului trecut, Karol Maciej Szymanowski? Amintiri calde despre, poate, cel mai boem oraş al Elveţiei.
Lausanne, nume eclipsat de marile centre comerciale din ţara ciocolatei, Geneva, Zürich, Lucerna sau Berna, înseamnă, pentru protipendada europeană, capitala culturală a Elveţiei. Când spui Elveţia, involuntar îţi apare în minte imaginea unui ceas, a unei ciocolate sau, poate, a unei cruci de culoarea sângelui. Te gândeşti la „neutralitate“, Alpi sau bănci. Aceste concepte au fost transformate, în timp, de comercianţi sau agenţi turistici într-o viziune-clişeu asupra acestei ţări.
Puţini ştiu că aici Lordul Byron îşi desăvârşea lucrarea „Child Harold“, avangardistul scriitor C.F. Ramuz vedea pentru prima dată lumina zilei, iar Maurice Bejart punea bazele unuia dintre cele mai cunoscute grupuri de balet de pe Bătrânul continent, care îi va prelua numele, stilul şi o parte din nebunie. Toate acestea sunt daruri din partea oraşului Lausanne către Elveţia, Europa, omenire…

O panoramă covârşitoare

Localitate aflată pe malurile lacului Léman, Lausanne impresionează prin ciudata sa formă geografică, aşezarea fiind alcătuită din numeroase dealuri şi deluşoare, suişuri, coborâşuri şi străzi şerpuite. Cu centrul istoric situat în partea superioară a dealului şi cu lacul mângâind poalele acestuia, poţi avea surpriza unei panorame covârşitoare şi certitudinea măiestriei cu care natura poate câteodată să depăşească titani ai sculpturii universale. Oraşul întâlneşte în partea estică Lavaux, regiune-altar în cinstea lui Dyonisus, cea mai importantă zonă producătoare de vinuri din ţară.

Fostă aşezare romană, acum un loc paşnic

Numele oraşului este legat de perioada marilor cuceriri romane, iar paşnica aşezare a fost cândva o zonă militară strategică a marelui imperiu antic, numită Lousanna.
Statutul pe care îl are şi în prezent localitatea a fost implementat acum 200 de ani, când, în tumultuoasa vreme a războaielor napoleoniene, Lausanne a devenit capitală a regiunii elveţiene Vaud.

Istoria recentă

În 1964, localitatea a fost gazdă a Expoziţiei Naţionale a Elveţiei, găsindu-şi, astfel, încrederea pentru a găzdui în următoarele decenii importante evenimente internaţionale. De la jumătatea veacului trecut până către finele deceniului şapte, italieni, spanioli şi portughezi au „invadat“ micul oraş, aducând cu ei parfumul cultural specific fiecărei regiuni cu rădăcini ce poartă nume latin. Industria, arta, bucătăria şi muzica locală au fost profund influenţate de nou-veniţi.
Tabloul cultural al regiunii poartă pecetea Orchestrei de Cameră şi a Coralei Academice Lausanne, ce vine ca o paletă cromatică în fresca artistică a maestrului Michel Corboz, patron al muzicii oraşului timp de mulţi ani.
La fiecare început de an, Prix de Lausanne, faimoasa competiţie internaţională de dans ce se află sub egida Teatrului de Beaulieu, atrage nume sonore din arta ce sărbătoreşte corpul uman. Pe de altă parte, „Festival de la Cité“ – festivalul oraşului – transformă Lausanne într-un adevărat focar cultural în fiecare iulie.
Lausanne găzduieşte un muzeu unic, al doilea ca număr de vizitatori din Elveţia, ale cărui expoziţii sunt diferite de tot ce aţi vizitat până acum, pentru că sunt istorii ale performanţelor mondiale. Muzeul Olimpic a fost construit la initiaţiva lui Juan Antonio Samaranch, preşedinte al Comitetului Internaţional Olimpic între anii 1980 şi 2001.
Situat pe înălţimea cheiului Ouchy, pe malul lacului Leman, Muzeul Olimpic a fost inaugurat pe 23 iunie 1993 şi adăposteşte în prezent expoziţii permanente şi temporare pe teme sportive.
Din anul 1915, Lausanne găzduieşte sediul Comitetului Internaţional Olimpic şi principalele instituţii legate de mişcarea olimpică, iar în 1994 a devenit capitala olimpică.
Pasionaţii de cultură trebuie să viziteze şi Muzeul de arheologie şi istorie, Muzeul artelor frumoase, Muzeul de design şi arte aplicate contemporane sau ineditul Muzeu al încălţămintei.
Nu foarte departe de piaţa Saint-Francois se află cel mai cunoscut monument architectural al oraşului, catedrala Notre-Dame de Lausanne, care domină oraşul din vârful colinei La Cite. Acest edificiu din piatră, care datează din secolul XIII, construcţia sa durând din 1170 până în 1235, este un omagiu adus Fecioarei Maria. Acest lucru i-a conferit o trăsătură inedită: absida este uşor înclinată în raport cu axa naosului, din dorinţa de a o reda pe Fecioara Maria înclinând capul către pruncul Iisus Hristos.
 Andrei Peia

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS