21.2 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinPrelungeşte viaţa electrocasnicelor

Prelungeşte viaţa electrocasnicelor

Te lupţi cu petele de grăsime? Nu ştii dacă detergentul pe care îl ai este potrivit pentru curăţarea cuptorului tău? Murdăria nu cedează nici după o frecare insistentă? Află din articolul următor cum poate fi întreţinut fiecare tip de aparat şi cu ce îl poţi curăţa.

Frigiderul trebuie curăţat de câte ori este murdar sau la un interval de patru-şase luni. Curăţarea se face numai după ce a fost dezgheţat. Mai întâi, se dezgheaţă congelatorul, apoi se înlătură rafturile, grătarele, cutiile de depozitare şi tăvile. Interiorul frigiderului se poate spăla folosind un burete şi detergent de vase, dar mult mai eficientă este o soluţie de curăţat şi dezinfectat produsele frigorifice. Aceasta înlătură grăsimile, curăţă şi igienizează toată suprafaţa internă a frigiderului/congelatorului, are acţiune antimicrobiană, nu necesită clătire şi se poate utiliza şi pe suprafeţele externe ale frigiderului. Spre deosebire de un detergent obişnuit, soluţia pentru curăţat frigidere elimină microorganismele şi bacteriile din interiorul acestuia.
Mâncarea se pune înapoi în frigider după ce a fost ştearsă orice urmă de condensare. Nu uita să pui congelatorul în funcţiune cu cel puţin o jumătate de oră înainte de a-l umple. Pentru a se menţine senzaţia de prospeţime, este indicat să se folosească odorizante pentru frigider, care vor absorbi mirosurile neplăcute ce apar în timp. Praful de pe grătarul din spatele frigiderului se înlătură cel puţin o dată la şase luni, de preferat cu un aspirator.

Curăţarea cuptoarelor

Pentru a curăţa eficient un astfel de aparat electrocasnic ai nevoie de produse speciale, cum ar fi un detergent degresant, care elimină grăsimile, chiar şi pe cele arse şi întărite. Iar dacă nu vrei să pierzi timp inutil cu frecatul accesoriilor, aplică o soluţie pentru curăţat grătare. Aceasta dizolvă grăsimea acumulată pe grătare, griluri, rotisoare şi alte accesorii.
Multe aragazuri au cuptoare dotate cu funcţie de autocurăţare. Acestea folosesc un sistem bazat pe temperaturi ridicate pentru a arde murdăria, lăsând în urmă doar cenuşă. Cuptoarele cu curăţare continuă se şterg de praf săptămânal, iar cele cu autocurăţare se curăţă după ciclul de curăţare. Particulele de mâncare uscată sau scrumul se pot înlătura cu aspiratorul.

Întreţinerea hotelor

Pentru a funcţiona eficient, aparatele electrocasnice trebuie să fie bine întreţinute. Curăţarea lor periodică va contribui la menţinerea unui aspect plăcut şi a unei funcţionări îndelungate.
Multe aragazuri au hote separate sau încorporate deasupra suprafeţelor de gătit. Ventilatoarele ce atrag aerul şi fumul trebuie curăţate pentru a le feri de acumulări şi pentru a funcţiona eficient. Este de dorit ca atât interiorul, cât şi exteriorul hotei să fie şterse des. Când este necesară o curăţare minuţioasă, se foloseşte o soluţie formată din apă fiartă şi detergent de spălat vase (la care se poate adăuga amoniac), care înlătură grăsimea.
Filtrele de pe hotele neventilate se înlocuiesc o dată la şase luni sau oricât de des este recomandat de producător.

Curăţarea maşinilor de spălat vase

Exteriorul maşinii se poate curăţa chiar şi cu o lavetă umedă, însă, o bună funcţionare a acesteia presupune mai mult decât atât. Aşadar, nu trebuie să îţi lipsească un detartrant pentru aparate menajere, care are rolul de a curăţa depunerile de piatră. Acelaşi produs îl poţi folosi şi pentru curăţarea cafetierelor.
Dacă eşti adeptul produselor ecologice, optează pentru un produs de îndepărtare a calcarului (detartrant şi anticalcar) ce poate fi folosit în modul următor: se adaugă un litru de soluţie la programul principal de spălare cu cel mai lung ciclu de clătire – cu sau fără vase. Programul trebuie lăsat să deruleze până la capăt.
Truc: dacă interiorul maşinii de spălat vase reţine mirosurile, se pot pune trei linguri de bicarbonat de sodiu pe fundul maşinii, care se lasă peste noapte. Mirosurile vor fi îndepărtate împreună cu bicarbonatul de sodiu la următoarea spălare.

Îngrijirea cuptoarelor cu microunde

Întreţinerea cuptoarelor cu microunde este relativ simplă, putându-se curăţa cu un detergent de vase potrivit sau cu soluţii pentru aparate frigorifice. Este indicată evitarea folosirii produselor puternice de curăţat cuptoare. Mirosurile neplăcute se îndepărtează cu oţet, care trebuie ţinut în interior cel puţin o noapte.

Elena Vîrlan
Material preluat din revista Util

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU