29.3 C
Craiova
vineri, 31 mai, 2024

Colţul gospodinei

Depozitarea alimentelor şi păstrarea lor sunt deosebit de importante pentru sănătatea noastră, aşa că n-ar fi rău să aruncăm o privire peste indicaţiile de mai jos:

– Caşcavalul se păstrează într-un vas cu lapte sau înfăşurat într-o cârpă umezită cu vin sau oţet. Dacă trebuie păstrat timp îndelungat, atunci se înfăşoară într-o cârpă umezită în apă sărată.
– Brânza pentru antreuri trebuie să fie moale şi proaspătă, în nici un caz uscată. Cea învechită se reîmprospătează dacă se ţine câteva ore în lapte. Brânza de orice fel se păstrează bine sub un clopot de sticlă. Pentru a nu mucegăi, se pun două-trei cuburi de zahăr sub clopot. Se mai păstrează bine înfăşurată într-o cârpă umedă sărată sau într-una umezită în oţet ori bere şi se ţine la rece. Cârpa trebuie spălată zilnic şi apoi umezită.
– Şi uleiul de măsline trebuie păstrat în condiţii optime. El se ţine în locuri ferite de căldură şi de lumină. Ideal ar fi să nu se ţină mai mult de doi ani. De asemenea, sticla trebuie să fie închisă bine, pentru că uleiul are tendinţa de a absorbi mirosurile din mediul înconjurător.
– Toate legumele şi fructele trebuie spălate şi şterse (uscate) înainte de a fi introduse în frigider.
– Ouăle pot fi spălate cu apă şi aşezate într-un compartiment special (cu capac închis).
– Brânza şi toate produsele lactate (se ştie că laptele este un mediu propice pentru dezvoltarea microbilor…) trebuie puse în cutiuţe de plastic.
– Mezelurile şi carnea se păstrează învelite în folii, puse pe rafturi, separat de celelalte produse.
– Sticlele de suc şi bere trebuie să fie spălate înainte de a fi introduse în frigider.
– Nu uitaţi, de asemenea, că frigiderul trebuie dezgheţat (dacă nu are dezgheţare automată) şi spălat săptămânal.
– De asemenea, magazia/debaraua trebuie să fie uscată şi aerisită, pentru a permite depozitarea făinoaselor (orez, făină, mălai) şi a borcanelor de conserve (care trebuie spălate înainte).
– Legumele cu consistenţă moale nu trebuie să fie păstrate mai mult de două-trei zile; în locuri uscate, acestea se veştejesc repede, iar în mediu umed mucegăiesc şi capătă un miros neplăcut. Cele mai bune condiţii de păstrare sunt la temperaturi mici, în cutii de lemn sau coşuri de papură, care atrag şi reţin umiditatea şi, totodată, permit o mai bună aerisire a legumelor.
– Legumele proaspete, destinate consumului zilnic, se ţin într-un coşuleţ, la loc aerisit, răcoros şi întunecat.
– Legumele se păstrează bine în pivniţă, numai dacă aceasta este uscată şi bine aerisită.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS