22.6 C
Craiova
joi, 13 iunie, 2024
Știri de ultima orăMagazinBucătăria de weekend

Bucătăria de weekend


Muşchi de porc cu prune

Ingrediente: 1 muşchiuleţ de porc, 150 g prune uscate, 100 ml vin alb, 100 ml vin roşu, sare, piper.

Pentru sos: 2 gălbenuşuri, 3 linguriţe de făină, 60 g de unt, 2 linguriţe de muştar, 1 pahar cu apă, sare, piper.

Mod de preparare: Muşchiul se bate cu ciocanul pentru şniţele, apoi se condimentează cu sare şi, mai ales, piper. Prunele se pun la înmuiat în vinul roşu câteva minute, apoi se scot sâmburii. Se aşază pe muşchiuleţul de porc, una lângă alta, pe lungime. Se rulează şi se prinde cu scobitori din loc în loc. Se unge muşchiuleţul cu ulei, la fel şi tava, apoi se adaugă vinul alb. Se lasă la cuptor până se rumeneşte carnea. Între timp, puteţi să vă ocupaţi de prepararea sosului. Într-o crăticioară se pune o linguriţă de unt, apoi se adaugă făina. Se stinge cu un pahar de apă sau chiar mai mult, depinde de cât de subţire îl vreţi. Se amestecă bine cu telul, să nu se formeze cocoloaşe. Se ia de pe foc, se adaugă gălbenuşurile, sarea, piperul, restul de unt şi muştarul. Se amestecă bine şi se dă în câteva clocote.

După ce sosul şi muşchiuleţul sunt gata, se pot servi cu garnitură de cartofi prăjiţi şi cu vin roşu demisec.

Trufe de ciocolată

Ingrediente: 100 g ciocolată de bună calitate, 20 g unt, 50 g smântână dulce, grasă, vanilie, rom, brandy, lichior. Pentru înveliş: cacao, cocos, nuci prăjite şi zahăr amestecat cu vanilie, zahăr brun.

Mod de preparare: Primul pas este pregătirea ciocolatei: se ia bucata întreagă şi se toacă mărunt, pentru a se topi mai uşor. Separat, punem smântâna pe foc, până atinge punctul de fierbere. Se pune ciocolata peste şi se dă deoparte de pe foc, amestecând bine. Ciocolata e foarte sensibilă la căldură, de aceea e foarte important să fie tăiată mărunt, pentru a se topi de la început, fără a o mai pune pe foc. Daţi focul mic, puneţi din nou crăticioara pe aragaz şi adăugaţi untul tăiat cubuleţe, amestecând bine, asigurându-vă că nu mai sunt bucăţele de ciocolată rămase netopite. Va rezulta o cremă fină, lucioasă. Adăugaţi aroma – vanilie, rom, lichior – sau puteţi împărţi în două şi folosiţi două arome. Turnaţi crema într-un vas, o daţi la rece, chiar şi în congelator, dar nu pentru foarte mult timp, doar atât cât să fie manevrabilă. Între timp, pregătiţi vase mici cu: nucă prăjită, cocos, cacao şi zahăr alb cu vanilie. Scoateţi ciocolata din frigider, luaţi un vas cu apă şi o linguriţă şi începeţi să învârtiţi trufe. Udaţi-vă mâinile în bolul cu apă ca să nu se lipească ciocolata, cu o linguriţă luaţi din vas câte o bilă, o rotunjiţi în palme şi apoi o tăvăliţi în cacao/cocos, după care o aşezaţi pe un platou. Aşa se va proceda până la sfârşit, după care daţi farfuria la rece.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS