12.6 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinApariţii editoriale

Apariţii editoriale

Suflete de copii

de Ana Codreanu şi Nicoleta Cojocaru

La Editura Ramuri a apărut recent volumul „Suflete de copii“, conţinând mai multe povestiri semnate de Ana Codreanu şi Nicoleta Cojocaru.

Ediţia este îngrijită şi prefaţată de profesorul şi scriitorul craiovean Mircea Moisa, lector de carte fiind confratele său, Valentin Dascălu. Titlul prefeţei, prin formularea sa, „O întâlnire la un secol – în aceeaşi carte – între două scriitoare române“, ne edifică asupra a ceea ce s-a dorit acest volum. Pe foaia de titlu se precizează: „Cartea se dedică – în acest an 2008 – centenarului Bibliotecii Judeţene «Alexandru şi Aristia Aman» din Craiova şi aniversării centenarului Societăţii Scriitorilor Români (1908-2008)“, iar pe coperta IV sunt inserate rândurile scrise de Mihail Sadoveanu într-un referat destinat Casei Şcoalelor şi datat „3 mai 1907“: „Am cetit cărticica domnişoarei Ana Codreanu cu plăcere şi cu surprindere. Nici nu mă aşteptam să găsesc în ea lucruri atât de frumoase. La noi, literatura pentru copii e foarte săracă. Cărticica «Suflete de copii» este un adevărat dar şi n-am cuvinte destule de laudă pentru gingăşia povestirilor, pentru simplicitatea lor mişcătoare. O admirabilă carte de citire pentru băieţii şi mai ales pentru fetiţele din şcolile primare“.

Autorul Prefeţei volumului reeditat acum scrie explicit: „Fără a expune, fie şi succint, consideraţii asupra celor douăsprezece «istorioare», care compun volumul editat la Craiova, în urmă cu un secol, vom conchide că, prin situaţiile, tipologiile prezente în aceste proze, în esenţa lor, ele pot fi percepute ca arhetipale, cultivând, totodată, valori morale şi etice de permanentă relevanţă. Perene. Atât pentru potenţialii cititori-copii, cât şi pentru posibilii cititori-bunici, părinţi ori, pur şi simplu, pentru cititorii din acest prezent al anului 2008. Şi nu numai…“.

La vremea editării volumului, Ana Codreanu era o tânără şi eminentă institutoare la Şcoala din Filiaşi, cum consemnează presa craioveană din epocă, şi se număra printre colaboratorii activi, în primii ani de apariţie a revistei Ramuri. A atras atenţia încă de la primul text publicat, anume poemul „Cetatea Poenari – Legendă“ (Ramuri, nr. 7-8, din 1906).

Şi tot prefaţatorul ediţiei actuale ne furnizează câteva repere despre cea de-a doua autoare: „Născută pe 19 aprilie 1968, în localitatea Preajba de Pădure, Dolj, Nicoleta Cojocaru, după absolvirea studiilor liceale, a urmat, între anii 1987-1992, Facultatea de Medicină Veterinară din Bucureşti. S-a stabilit apoi în Craiova, funcţionând ca medic veterinar de cabinet“. Mai aflăm că este autoare a trei volume de versuri: „Frânturi de gând“ (2001), „Anotimpuri paralele“ (2006) şi „Bolnav de iubire un înger“ (2007), primul apărut la Editura Sitech, iar următoarele două, tot la o editură craioveană, Cellina, condusă de profesorul şi scriitorul Valentin Dascălu.

Nicoleta Cojocaru scrie şi proze scurte cu copii, despre copii şi pentru aceştia. Îngrijitorul ediţiei mărturiseşte: „Citind textele prozastice ale Nicoletei Cojocaru, am descoperit că se pot stabili anumite elemente consonante cu cele scrise în urmă cu un secol de tânăra de atunci Ana Codreanu“.

Găsim potrivit să transcriem versurile finale din poezia „Răsplata“ din creaţia Nicoletei Cojocaru, o scriitoare din actualitatea literară imediată: „Scrierea noastră este, aşadar, / coagulare şi pulverizare continuă / ce străbătându-ne azi / străbate pe alţii mâine, / o mângâiere pe fruntea noastră / direct, cu mâna lui Dumnezeu“.

Într-adevăr, această apariţie editorială în Cetatea Băniei o putem considera aparte, atât prin scriitura atractivă a prozelor, cât şi prin valorile morale şi etice care se desprind explicit din conţinutul lor. Putem afirma că ne aflăm în faţa unui real eveniment editorial, în zona literaturii pentru copii, eveniment produs la Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS