21.2 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024

Fiori de vacanţă

Vara este un bun prilej pentru ca pasionaţii de călătorii să dea frâu liber imaginaţiei şi să pornească în vacanţe pline de adrenalină, indiferent dacă este vorba de un sejur la mare sau la munte. Mare atenţie, însă! Chiar dacă optaţi pentru albastrul mării sau pentru verdele munţilor, „moda“ vă obligă să vă organizaţi o vacanţă diferită şi extravagantă, departe de obişnuitele circuite şi de ceilalţi turişti. În mileniul trei, un turist care se respectă trebuie să trăiască experienţe noi şi senzaţii tari. Indiferent dacă este vorba de castele bântuite, itinerariile piraţilor de pe mările din sud sau de locurile „vizitate“ de extratereştrii, un lucru este cert: în acest an se poartă vacanţele aflate sub semnul senzaţiilor tari. Acest trend este confirmat de operatorii turistici, care fac faţă cu greu cererii crescute de destinaţii deosebite şi cât mai aventuroase sau de locuri care oferă toate condiţiile necesare pentru ca turiştii dornici de aventură să îşi pună la încercare curajul.

 

Oferte pentru toată lumea

 

Şi pentru că nu îşi pot lăsa clienţii nesatisfăcuţi, agenţiile de turism se întrec în oferte cât mai fanteziste, astfel încât şi cei mai pretenţioşi dintre turişti să îşi realizeze visele. Inspirându-se după modelul scoţian, care s-a folosit de castele istorice şi, cu timpul, le-a transformat într-un adevărat business, responsabilii în domeniu din toate ţările au început să îşi „dezgroape“ legendele şi să redescopere propriile locuri misterioase, pentru a relansa turismul. Un exemplu elocvent este chiar România, care în ultimii ani pare să îl fi redescoperit pe Vlad Ţepeş, domnitorul din secolul al XV-lea, care se dovedeşte o sursă financiară deloc de neglijat pentru autorităţi. În ultimii ani, tot mai mulţi turişti străini aleg Transilvania drept destinaţie de vacanţă, curioşi să vadă ţinuturile natale ale misteriosului conte Dracula. Astfel, nu este de mirare că vizitele la castelul Bran au fost incluse în ofertele de vacanţă ale multor agenţii de turism din toate colţurile Europei, care vin în întâmpinarea turiştilor sătui de vacanţele pe plajă tolăniţi în şezlong şi care aspiră la alt fel de concendiu. Potrivit unei statistici, unul din cinci clienţi ai agenţiilor de turism optează pentru „alt fel de destinaţii“, cei mai mulţi dintre ei preferând castelele bântuite.

 

Alt fel de concediu

 

Însă, cererea de vacanţe „alternative“ nu se opreşte aici. Tot mai multe persoane sunt dornice să poposească în locurile „vizitate“ de extratereştrii, una dintre destinaţiile preferate fiind provincia Lombardia, din Italia. Alţii doresc să îmbine iubirea pentru mare cu cea de aventură şi pleacă pe urmele lui Sandokan sau ale Corsarului Negru, pornind în călătorii periculoase pe mare. Aici, destinaţiile sunt multiple, de la insula Mompracem, până la Antile sau Bermude, toate locuri de o frumuseţe extraordinară şi care astăzi au devenit domiciliul unor adevăraţi piraţi moderni, pregătiţi să plece oricând în raiduri de cucerire. Mulţi turişti sunt însă dispuşi să îşi asume acest risc. De exemplu, în Malaiezia, turiştii pot închiria o barcă pentru a se aventura în zonele considerate nesigure. În Cartagena, Columbia, au fost reconstruite scenografii celebre şi, în plus, turiştii se pot fotografia alături de giganţi costumaţi în piraţi, pot cumpăra tot felul de suveniruri, de la costume de piraţi până la reproduceri fidele ale navelor care atacau frecvent ambarcaţiunile spaniole. Pe lângă faptul că astfel de sejururi nu sunt foarte periculoase, turiştii au posibilitatea să petreacă şi câteva zile de neuitat într-unul dintre cele mai frumoase locuri de pe planetă. Aşadar, dacă visaţi la o vacanţă ieşită din comun, condimentată cu senzaţii tari, dar şi cu momente de relaxare, oferta este extrem de vastă. Contul trebuie să fie însă şi el destul de consistent.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS