10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinAplicarea tencuielilor decorative

Aplicarea tencuielilor decorative

Aveţi de realizat o tencuială la interior sau exterior? Ei bine, o soluţie estetică şi economică, pentru un rezultat spectaculos, o puteţi obţine folosind anumite tehnici de aplicare a tencuielilor decorative uscate. Acestea au o durată de viaţă foarte lungă şi rezistenţă mare la condiţii dificile.

 

Tencuiala de cuarţ se utilizează pentru finisarea decorativă şi de protecţie a pereţilor exteriori şi interiori, pentru suprafeţe puternic solicitate, de exemplu, casa scărilor, coridoare, socluri şi pe suprafeţe cu risc de umiditate crescut – cum ar fi în băi. Spre deosebire de acestea, tencuielile decorative structurate sunt mai fine, mai maleabile. Ele sunt produse de acoperire pe bază de copolimeri acrilici în dispersie apoasă, granule de marmură naturală de diferite dimensiuni, pigmenţi, extinderi şi aditivi de finisare. Se utilizează îndeosebi pentru finisarea decorativă şi de protecţie a pereţilor exteriori şi interiori (în sisteme termoizolante, tencuieli de var şi ciment, beton şi alte suporturi). Indiferent de tipul tencuielii, prin anumite tehnici de aplicare se pot realiza efecte deosebite. În funcţie de modul de lucru, combinaţiile de culoare şi textură sunt infinite, mereu altele, şi depind de creativitatea şi imaginaţia fiecăruia.

Tehnici de aplicare

Specialiştii ne recomandă câteva tehnici de aplicare a tencuielilor decorative. Primul pas este să se ia cu şpaclul din găleată o cantitate suficientă de material şi să se „şteargă“ cu ea muchia fierului de glet. Acesta trebuie să fie perfect curat, înainte de aplicarea materialului.

Cu mişcări de sus în jos, se întinde amestecul pe peretele pregătit în prealabil. Se presează bine, astfel încât tencuiala să se lipească de stratul-suport. Se netezeşte cu fierul de glet până la grosimea necesară, pentru a obţine o suprafaţă netedă.

Cu un colţ al gletierei se trasează pe fondul de tencuială, de sus în jos, tuşe lungi, în alternanţă cu unele mai scurte executate invers. Se creează astfel un model şerpuit. După fiecare tuşă, fierul de glet trebuie curăţat cu ajutorul şpaclului, pentru ca urmele de material să nu afecteze modelul. Tot în acelaşi fel, cu colţul fierului de glet, se pot trasa şi alte modele.

Tencuiala „roluită“

Pentru tencuiala „roluită“ se încarcă fierul de glet din oţel inoxidabil cu o cantitate de tencuială. Acesta trebuie să fie curăţat de mizerie şi praf. Treceţi de câteva ori şpaclul peste muchiile fierului de glet, pentru a vă asigura că sunt curate.

Se aplică amestecul de material de jos în sus şi se netezeşte cu fierul de glet până la grosimea necesară, pentru a obţine un strat uniform şi neted. Stratul de tencuială se structurează mai întâi prin mişcări verticale, apoi orizontale, cu un trafalet de burete grosier, obţinându-se o tencuială cu aspect de calciu.

Revista UTIL

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS