16.2 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024

Scurte ştiri

Unde se ascunde zmeul

Micuţii craioveni sunt invitaţi sâmbătă, 15 martie, la ora 12.00, în lumea minunată a basmelor, alături de actorii păpuşari ai Teatrul „Colibri“. Prichindeii vor afla „Unde se ascunde zmeul?“, într-un spectacol după un scenariu semnat de Doina Berceanu, care are la bază textul sorescian „Unde fugim de-acasă?“. Regia artistică aparţine Alexandrei Davidescu, iar scenografia lui Eustaţiu Gregorian. Din distribuţie fac parte Oana Stancu, Daniel Mirea, Ştefan Cepoi. Spectacolul are loc pe scena Teatrului Liric „Elena Teodorini“.

Mirela MARINESCU

 

Elogiul celuilalt -Primăvara Poeţilor, la a IV-a ediţie la Craiova

„Primăvara poeţilor“ a debutat la Craiova pe 12 martie, la Cafe-teatrul Play, acolo unde peste 20 de poeţi s-a reunit pentru a celebra tema celei de-a patra ediţii româneşti (a VII-a internaţională): Eloge de l’autre. Organizatorii acestei manifestări sunt, ca şi anul trecut, filiala Craiova a Uniunii Scriitorilor Români şi Teatrul Naţional „Marin Sorescu“. Poeţii, care au avut ca invitaţi critici literari, regizori şi alţi prieteni ai poeziei, au recitat câte un poem din creaţia lor.

A doua întâlnire a avut loc vineri, 14 martie, la Pub’s Pub, prilejuind celor prezenţi o discuţie legată de o absenţă: o Casă a Poeziei la Craiova. Poeţii au discutat posibilitatea înfiinţării unei astfel de case, cu ajutorul instituţiilor locale abilitate. Ei au semnat o moţiune în acest sens pe care au depus-o la Primăria Craiova, precum şi la Consiliul Judeţean Dolj.

Nicolae COANDE

 

Silvan Stâncel va concerta la Paris

La invitaţia specială a organizatorilor Festivalului „Migrations“, artistul Silvan Stâncel va concerta la Paris, pe 5 şi 6 aprilie 2008, de la ora 19.30, pe scena Teatrului Theatre De L’Opprime. „Migrations“ este un festival transdisciplinar, care îmbină mai multe arte, pornind de la muzica de jazz şi stiluri de muzică din toată lumea, până la teatrul contemporan, teatrul forum, dans, lecturi, expoziţii, şi specialităţi culinare. Dorinţa organizatorilor este aceea de a celebra libertatea migraţiei formelor şi a identităţilor în mişcare, provenind dintr-o pluralitate de orizonturi artistice şi culturale.

Pentru Silvan Stâncel, laureat al mai multor concursuri de muzică folk, această invitaţie reprezintă atât o recunoaştere a valorii compoziţiilor personale care îmbină elemente de chitară clasică, flamenco, folk, jazz, cât şi o ocazie de promovare a limbii şi culturii române în spaţiul francofon, pentru un public francez, prin intermediul compoziţiilor proprii chitară-voce.

Mirela MARINESCU

 

„Dictatorul“ lui Chaplin

Pe 16 martie, de la ora 16.30, Pro Cinema prezintă un film de colecţie, „Dictatorul“, prima peliculă vorbită a lui Chaplin şi cel mai de succes film al său la publicul larg. O satiră curajoasă la adresa naziştilor, în general, şi a lui Hitler, în particular, filmul îl aduce pe Chaplin în două roluri excepţionale. Pe de o parte, el este un soldat amnezic, care după 20 de ani se întoarce la frizeria sa dintr-un cartier evreiesc, iar pe de altă parte este chiar dictatorul ţării numite Tomania, Adenoid Hynkel.

Filmul lansat în Statele Unite în 1940 a fost un proiect mai mult decât îndrăzneţ pentru vremea respectivă, înainte de intrarea Americii în cel de-al doilea război mondial. Ideea „Dictatorului“ a încolţit în mintea lui Chaplin, fără îndoială, din asemănarea Vagabondului cu Hitler, în special din cauza mustăţii. În plus, Chaplin şi Hitler s-au născut la doar patru zile distanţă, în aprilie 1889, amândoi au crescut în sărăcie şi au ajuns să se lupte în aceeaşi perioadă pentru faima mondială, fiecare cu propriile sale arme.

Mirela MARINESCU

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS