10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinTeorii incredibile din lumea medicinei

Teorii incredibile din lumea medicinei

V-aţi gândit vreodată că tocurile înalte pot provoca schizofrenie sau că decalajul orar poate duce la boli mentale? În cazul în care astfel de ipoteze vi se par incredibile, nu vă faceţi probleme. Acestea sunt doar câteva dintre teoriile medicale cele mai ciudate, trecute în revistă de cotidianul britanic Daily Mail.

După îndelungi cercetări, Jarl Flensmark de la Universitatea Malmo din Suedia a ajuns la concluzia că există o conexiune între schizofrenie şi tocurile înalte. Cercetătorul suedez afirmă că are dovezi clare care confirmă faptul că primele cazuri de schizofrenie au apărut în perioada în care au fost creaţi aceşti pantofi, mai precis, cu o mie de ani în urmă. Primii pantofi cu toc au apărut în Mesopotamia, aceeaşi zonă unde au fost înregistraţi primii pacienţi cu probleme psihice. Cu trei secole în urmă, în Marea Britanie, doamnele au descoperit farmecul tocurilor înalte, în aceeaşi perioadă înregistrându-se însă şi o creştere inexplicabilă a cazurilor de schizofrenie. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în America de Nord, în timp ce, în rândul băştinaşilor, care foloseau doar mocasini, nu s-au observat cine ştie ce patologii mentale. Cercetătorul a găsit şi explicaţia acestei corelaţii ciudate. Când păşim cu picioarele bine „fixate“ pe pământ, mişcările membrelor stimulează receptorii extremităţilor noastre, mărind activitatea celulelor cerebrale. Prin ridicarea călcâiului, receptorii sunt stimulaţi mai puţin, iar toate astea duc la o schimbare în producţia internă de dopamină, substanţă cunoscută pentru rolul-cheie în apariţia schizofreniei.

 

Decalajul orar şi bolile mentale

 

Oamenii de ştiinţă israelieni nu stau nici ei mai bine la capitolul imaginaţie când vine vorba de ipoteze medicale incredibile. Mai mulţi cercetători de la Hebrew University eşi Hadassah Medical School din Israel au ajuns la concluzia că variaţiile de secreţie de melatonină, provocate de ritmul lumină-întuneric şi de schimbarea de fus orar în călătoriile în străinătate, ar sta la baza multor boli psihice, precum anxietatea, depresia şi diverse fobii. În fond, această teorie nu este chiar atât de incredibilă. Încercaţi să zburaţi peste Ocean şi să reveniţi de unde aţi plecat de vreo trei ori pe săptămână şi cu siguranţă nu veţi mai fi chiar aşa de echilibraţi mental. Însă de aici până la a susţine că schimbarea fusului orar duce la demenţă este cale lungă.

 

Câinii şi tumorile la sân

 

De aceeaşi imaginaţie bogată au dat dovadă şi cercetătorii de la Universitatea din München, care afirmă că doamnele care au câini ca animale de companie riscă să se aleagă cu o tumoare la sân. În opinia oamenilor de ştiinţă germani, prezenţa unui patruped în preajma doamnelor ar mări de 29 de ori pericolul apariţiei unei tumori. Această teorie are la bază un studiu norvegian realizat pe un eşantion de peste 14.000 de câini. Aproape 54 la sută dintre femelele examinate sufereau de cancer de sân, provocat de virusul tumorii mamare. În opinia cercetătorilor germani, de vină este un virus, descoperit în 1930, care cauzează cancer la şoareci, dar care se pare că se poate replica şi în celulele umane, provocând cancer de sân. Virusul tumorii mamare la şoareci, cum este numit de specialişti, se poate transmite la oameni prin intermediul câinilor de companie. După ce au analizat mai multe cazuri de cancer de sân, ei au descoperit că 79,7 la sută dintre bolnavi aveau un câine de companie înainte de a fi diagnosticaţi. Numai 4,4 la sută dintre ei nu au deţinut niciodată un animal de companie.

 

Viermi antiarteroscleroză

 

Un capitol aparte trebuie dedicat viermilor intestinali, care, deşi au efecte nu tocmai plăcute pentru persoanele care îi „găzduiesc“, sunt, din câte se pare, capabili să ofere o protecţie împotriva arterosclerozei. Cel puţin, aşa afirmă cercetătorii israelieni, care au reuşit să demonstreze că infecţiile provocate de aceste mici organisme produc substanţe antiinflamatorii care au un efect preventiv.

 

Carnea de porc şi scleroza multiplă

 

Veşti proaste pentru consumatorii de carne de porc. Consumul în exces de cotlet sau ceafă de porc se poate dovedi foarte periculos pentru sănătate. Potrivit unui sondaj al cercetătorilor de la Universitatea din Ottawa, carnea de porc poate mări pericolul de apariţie a sclerozei multiple, o boală despre care până acum nu s-a ştiut că este influenţată de obiceiurile alimentare. Conţinutul ridicat de grăsimi din aceste alimente are un efect negativ asupra membranelor care înconjoară fibrele nervoase. În acest fel s-ar explica şi numărul limitat de cazuri în ţările în care carnea de porc este interzisă din considerente religioase.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII