20.6 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024

Colţul gospodinei

Chiar dacă nu vă preocupaţi de servirea vinului, trebuie să cunoaşteţi câteva reguli privind acest aspect. Sunt sfaturi vechi, care nu şi-au pierdut încă valabilitatea. Tot vinul vă ajută să ieşiţi din unele situaţii- o pată pe faţa de masă, curăţarea obiectelor de bronz şi câte şi mai câte.

Pentru început, e bine de ştiut că sticla de vin se desface întotdeauna cu două ore înainte ca băutura să fie servită.

– Paharul cu vin nu se umple mai mult de trei sferturi.

– Vinul trebuie întotdeauna gustat înainte de a fi turnat în pahar. Poate fi acru, fermentat sau cu gust de dop.

– O jumătate de pahar de vin are exact atâtea calorii cât are o lingură de unt.

– Sticlele de vin trebuie ţinute întotdeauna culcate orizontal. Vinul trebuie să fie permanent în contact cu dopul, pentru a-i menţine umiditatea.

– Vinul de ţară trebuie pus imediat după cumpărare în sticle, altfel îşi schimbă culoarea şi gustul.

– Vinul roşu, amestecat cu puţină apă, este un îngrăşământ ideal pentru plantele din ghiveci. Le conferă vigoare şi forţă.

– Vinul alb este un „detergent“ ideal pentru obiectele din bronz. Umeziţi o cârpă moale în vin şi frecaţi-le. Ele îşi vor redobândi luciul.

– Vinul alb, necesar pentru prepararea fripturilor şi a sosurilor, poate fi substituit prin două linguriţe de zahăr dizolvate într-un pahar de oţet.

– Vinul roşu vărsat pe faţa de masă sau pe o haină se scoate întotdeauna cu vin alb. Dacă pata persistă, folosiţi apă oxigenată.

– Gustul de dop dispare dacă treceţi încet lichidul dintr-o sticlă într-alta, printr-o pâlnie în care puneţi un fir de cupru.

– Vinul fiert, amestecat cu miere, un praf de scorţişoară şi două felii de lămâie este un antidot ideal contra răcelii.

– Important de ştiut este şi modul în care se asortează vinurile la felurile de mâncare. La fructele de mare, ar fi potrivit un vin alb sec, la peşte la grătar: vin alb sec, la peşte pane, vin alb sau roşu, la carnea roşie- vin roşu, la carnea albă- vin rose, la vânatul cu pene- vinul roşu, la cel cu blană- vin roşu, la ficatul „fois gras“- vin alb, parfumat sau şampanie, iar la brânzeturi, ideal ar fi vinul roşu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS