10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinApariţie editorială

Apariţie editorială

„Zbor spre libertate. Scrisori din exil“, de Pia Pillat Edwards
                                        Traducere: Mariana Neţ

 

Prima versiune în limba română a acestui roman a apărut în 2006. Prezenta ediţie cuprinde şi articole anticomuniste, o poveste şi trei poeme ale autoarei. Pia Pillat Edwards a fost soţia lui Mihail Fărcăşanu, unul dintre tinerii lideri ai PNL, fondator al ziarului Viitorul, interzis de comunişti în 1946, an în care scapă din încercuirea acestora la bordul unui avion. Aterizaţi forţat în Italia, cei doi se pun la dispoziţia forţelor militare britanice staţionate la Bari. Sub pseudonimul Mihail Villara, Fărcăşanu, care era şi un jurnalist remarcabil, a semnat romanul „Frunzele nu mai sunt aceleaşi“ (Editura Cultura Naţională, 1946).
Pia Pillat era fiica lui Ion Pillat şi a pictoriţei Maria Pillat Brateş, strănepoată a lui Constantin Brătianu. Fratele ei a fost Dinu Pillat, acuzat ulterior, după instaurarea la putere a comuniştilor, de activităţi duşmănoase împotriva statului român din acea vreme. Cunoscătorii ştiu, desigur, despre faimosul lot Noica-Pillat, în care o seamă de intelectuali români au fost aruncaţi în puşcăriile regimului Dej pentru culpe imaginare. După despărţirea de Mihai Fărcăşanu, ea s-a căsătorit în Anglia cu doctorul Anthony Edwards, la Birmingham. Romanul „Zbor spre libertate“ reprezintă odiseea desţărării cuplului Fărăcăşanu, dar şi tribulaţiile prin care a trecut o ţară întreagă după ce România a căzut sub cizma sovietică. Personajele acestei cărţi admirabil scrise (romanul a apărut la Londra în 1972) sunt prieteni şi cunoscuţi al Piei Pillat, iar cele principale „camuflează“ cuplul Pia şi Mihai Fărcăşanu. După 2002, Pia Pillat i-a dezvăluit Monicăi Pillat, îngrijitoarea acestei ediţii şi nepoata lui Ion Pillat, cine se ascunde în spatele ficţiunii care surprinde drama unei ţări întregi. Ştefan Criveanu este Matei Ghica Cantacuzino, pilot de performanţă în epocă, soţii Dumbravă sunt Ionel şi Lili Teodoreanu, Chris Nelson este Ivor Porter, viitorul autor al cărţii „Operaţiunea Autonomus“, unde este descrisă şi această evadare, precum şi evenimentele politice din România petrecute în perioada 1944-1948.
Adriana Bittel remarca în prezentarea făcută cărţii în Formula As „generozitatea şi căldura ce iradiază din paginile cărţii… scrisă în stilul alb şi ritmul viu al romanelor poliţiste… «Zbor spre libertate» se citeşte uşor, dar cu sufletul tulburat, căci nu putem uita nici o clipă că nu este o ficţiune, ci o poveste adevărată“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS