18.3 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazin„Semnul Lunii“, de Ilinca Bernea

„Semnul Lunii“, de Ilinca Bernea

Romanul a fost premiat la Concursul de manuscrise al Uniunii Scriitorilor din România pe anul 2005. „Sunt cărţi cu o lumină deosebită, pe care le recunoşti înainte să invoci orice filiaţie reală sau presupusă. Te afli în faţa lor precum în faţa unei semnături imposibil de imitat, într-atât de singulară apare grafia acesteia. «Semnul Lunii» este o astfel de carte: incandescentă, vie şi tulburătoare, răscolind arhivele unor suflete, memoria şi singurătăţile lor. O voce feminină, cu inflexiuni de autoficţiune, conduce firul naraţiunii: conştiinţa care veghează şi ochi lăuntric deschis asupra celor din jur şi a propriului zbucium, într-o îmbrăţişare tragică. Arta Ilincăi Bernea este incantaţie şi petrecere a lumii prin gând, unde fiinţele şi lucrurile sunt mereu supuse încercărilor sau provocărilor unui joc cu mărgelele de sticlă“, a spus Luiza Palanciuc.
Cartea Ilincăi Bernea este specială nu numai pentru că este dedicată unui scriitor al secolului XX, dar mai ales pentru că ea nu a fost gândită doar ca o carte de cuvinte, înşirate cuminţi pe pagini de hârtie, ci, din start, această carte a fost un univers de formule ale unei alchimii inventate şi imagini fabuloase ale unei mitologii personale. Mult mai aproape de un obiect multimedia decât de o carte obişnuită de hârtie, „Semnul Lunii“ îşi găseşte firesc locul ei pe internet, vestind, fără îndoială, apariţia unui nou gen de autor care îşi descrie universul interior cu mijloacele multimedia puse la dispoziţie de computer şi internet, îmbinare normală într-o carte despre maestrul mărgelelor de sticlă. Inevitabil, gândul ne duce la această „interpretare“ a jocului, făcută cu ajutorul noilor tehnologii, Ilinca Bernea conducându-ne cu dragoste şi devoţiune prin spiritul unui timp trecut care nu numai că nu este uitat, dar devine natural inspiraţie pentru spaţiile virtuale ale acestui prezent cu gust de viitor.
Ilinca Bernea s-a născut pe 21 iulie 1974. A debutat în 1997 cu volumul de versuri „Legile Hazardului“, Editura Cartea Românească. În anul 2002, publică volumul „Poeme în Mi bemol major“, la Editura electronică LiterNet. În anul 2003, debutează în proză cu volumul „Iubiri în cămaşă de forţă“, la aceeaşi editură. Romanul „Legende androgine“ îi apare în anul 2004 la Editura Cartea Românească.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS