22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinIodul, aerul si prazul -remedii oltenesti

Iodul, aerul si prazul -remedii oltenesti

Situata in zona depresionara subcarpatica din nord-estul Olteniei, la 21 km de Râmnicu Vâlcea, Govora este una dintre statiunile cele mai bogate in ape iodurate bromurate din Europa (ocupa locul doi pe continent) si cea mai eficienta in tratarea afectiunilor respiratorii si ORL. Statiunea poate primi peste 1.400 de turisti pe serie in toata perioada anului.


Descoperite in anul 1874, apele minerale de la Govora au fost folosite in scop terapeutic prima oara in 1879 la recomandarea medicului militar Zorileanu. In 1887, au fost demarate lucrarile de sapare si de captare a izvoarelor de la Govora si s-a construit un stabiliment de bai cu 29 de cabine si doua bazine. Intre 1911 – 1914 s-au construit hotelul Palace, Pavilionul Central de Bai si Cazinoul. Astazi, localitatea se afla in ascensiune, principalul factor de interes fiind reprezentat de bazele balneoclimaterice pentru combaterea diferitelor afectiuni.


Situata intr-o zona de depresiune – de unde nu lipseste peisajul natural de o frumusete deosebita – statiunea Govora beneficiaza de un climat continental moderat cu influenta mediteraneana, cu veri racoroase si ierni blânde. Temperatura medie anuala este de 11 grade Celsius. Vânturile sunt foarte rare, statiunea fiind bine adapostita, cu regimul precipitatiilor moderat, de unde si accesul turistic in orice anotimp al anului.


Tratamente balneoclimaterice


Govora este recomandata in tratamentul bolilor respiratorii (astm bronsic, bronsite cronice, enfizem pulmonar, pneumopatii microbiene sau virale, rinite, sinuzite, faringite etc.), degenerative (spondiloze, artroze, poliartroze) si reumatice articulare (tendonite, periatrite scapulohumerale), ca si in tratamentul disfunctiilor neurologice periferice si centrale (pareze usoare, sechele dupa poliomielite etc.) si al unor disfunctionalitati posttraumatice si boli asociate (ginecologice, endocrinologice, cardiovasculare, digestive, urinare). Complexurile balneologice moderne sunt utilate cu facilitati pentru bai cu ape minerale iodate si sulfuroase, aplicatii cu namol cald, pneumoterapii, electroterapii, kinetoterapii, tratamente cu produse apicole. Exista si un sanatoriu pentru boli reumatice si respiratorii pentru copii.


Turismul balnear din aceasta statiune se realizeaza cu ajutorul structurilor turistice realizate in ultimii 30 de ani, si anume: cinci hoteluri – 1.328 de locuri; 14 vile – 430 de locuri; trei campinguri – 128 de locuri.


Obiective turistice din statiune si imprejurimi


In localitate, turistii pot vizita colectia de arheologie si arta „Gheorghe Petre“ (arheologie, arta feudala, numismatica). De asemenea, un obiectiv important este Manastirea Govora (sec. XIV), unde in 1640 s-a tiparit Pravila de la Govora, prima carte de legi in limba româna. O plimbare prin parcul central nu poate decât sa multumeasca turistul de week-end, stresat dupa o saptamâna de munca. O discutie reconfortanta cu localnicii iesiti la aer curat sau o fotografie la minut sunt numai doua motive pentru care parcul atrage oameni de toate vârstele, ca un magnet. Iar daca nici aceasta plimbare nu este suficienta, oferta imprejurimilor inchide gura oricarui nemultumit: Manastirea Horezu (1693), inclusa in patrimoniul UNESCO in 1995, Manastirea Dintr-un Lemn (sec. XVII), cu icoana facatoare de minuni a Fecioarei Maria, Manastirea Bistrita, din satul cu acelasi nume, construita in 1491 de boierii Craiovesti, Manastirea Arnota din Costesti, ctitorita in 1663 de domnitorul Matei Basarab, Manastirea Turnu, ridicata de Mitropolitul Varlaam in 1676, Ruinele Castrului roman Pons Vetus de la Câineni, Manastirea Stânisoara, Manastirea Cornetu, Defileul Oltului, Turnu Rosu – Cozia, cel mai lung defileu din tara (47 km), sapat in Muntii Capatânii, Lotrului si Fagarasului, Muzeul Satului Vâlcean din Bujoreni, Pestera Polovragi, Râmnicu Vâlcea, Complexul muzeal Maldaresti.


Gastronomia olteneasca – neintrecuta


Orice cura medicala sau de relaxare cere o mâncare pe masura, iar Baile Govora ofera tot ce poate fi mai bun in domeniu: ciorba de praz, supa cu galusti de brânza, ciorba de miel, praz cu masline, gutui cu piept de pui, limba rasol cu legume si hrean, ciulama de pui cu mamaliguta, rosii umplute cu carne sau numai cu orez, tochitura olteneasca, saramura de peste, cârnaciori oltenesti!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU