13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Alimente-minune

Nevoile nutritionale ale femeilor sunt diferite de cele ale barbatilor, de aceea este important ca fiecare sa stie ce alimente se potrivesc organismului. Site-ul www.meridianul.com a facut un top al alimentelor – minune atât in cazul domnilor, cât si al doamnelor.


 


Alimente-minune pentru barbati


Sucul de rosii. Barbatii care consuma o cantitate mare de rosii, sos de tomate sau pizza asezonata cu acest ingredient se protejeaza impotriva cancerului la prostata. Este parerea cercetatorilor de la Harvard, care au studiat obiceiurile alimentare la peste 47.000 de barbati care lucrau in serviciile de sanatate. Barbatii care consuma intre doua si patru portii de suc de rosii pe saptamâna prezinta cu 35% mai putine riscuri de a dezvolta un cancer la prostata fata de cei care nu fac acest lucru. Rosiile contin licopena din abundenta, o carotenoida cu rol in prevenirea cancerului. Sucul de rosii nu are efect protector decât daca este gatit cu putina grasime. Deci pizza ar putea sa fie un aliment benefic daca nu se consuma in exces.


Stridiile. Legendele spun ca stridiile sunt hrana dragostei. Stiinta ar putea fi de acord cu acest lucru. Doua – trei portii de stridii asigura suplimentul zilnic de zinc, un mineral extrem de important pentru functionarea normala a sistemului reproducator masculin. Necesarul zilnic de zinc este de 11 mg. Depasirea cantitatii de 40 de miligrame poate fi, insa, riscanta. Studiile indica faptul ca dupa doar 50 de zile de administrare regulata de zinc nivelul testosteronului si cantitatea de sperma cresc.


Broccoli. Un studiu realizat de cercetatorii de la Harvard a scos la iveala faptul ca legumele crucifere, de tipul broccoli, protejeaza barbatii impotriva cancerului de vezica urinara. Aceasta afectiune este unul dintre cele mai comune tipuri de cancer la barbati. Cercetatorii au analizat dieta a aproximativ 50.000 de barbati si au descoperit ca cei care consumau mai mult de cinci portii de legume crucifere pe saptamâna prezentau cu 50% mai putine riscuri de a dezvolta cancer la vezica urinara fata de cei care consumau rar aceste legume. Broccoli si varza sunt cele mai eficace in acest sens.


Untul de arahide. Este un produs alimentar care protejeaza inima. Bolile cardiace sunt pe primul loc in rândul maladiilor care provoaca decese in toate tarile. Untul de arahide scade nivelul de colesterol rau si nivelul de grasimi din sânge numite trigliceride. In acelasi timp nu contribuie la scaderea colesterolului bun din organism. Acest aliment este bogat in grasimi mononesaturate care sunt bune pentru organism. Totusi, se recomanda cantitati mici din acest aliment, pentru ca este bogat in calorii.


Pepenele rosu. Pâna la vârsta de 55 de ani hipertensiunea arteriala afecteaza mai mult barbatii decât femeile. Pepenele rosu este bogat in potasiu, mineral care reduce tensiunea arteriala si previne accidentele cerebrale. Necesarul zilnic de potasiu este de 2.000 de miligrame. O singura felie de pepene contine aproximativ 650 de miligrame.


Alimente-minune pentru femei


Papaya. Acest fruct tropical contine de doua ori mai multa vitamina C decât o portocala si protejeaza impotriva bolilor vezicii biliare care afecteaza de doua ori mai multe femei decât barbati. Dupa ce au analizat sângele a peste 13.000 de persoane, cercetatorii au descoperit ca femeile care aveau un nivel scazut de vitamina C in organism prezentau mai multe probabilitati de a dezvolta o boala biliara. Un fruct mediu de papaya contine aproximativ 188 de miligrame de vitamina C si are doar 119 calorii.


Semintele de in. Brutarii utilizeaza aceste seminte pentru savoare si fibre. Cercetatorii spun ca semintele de in, bogate in produsi similari estrogenului numiti lignani, sunt o arma impotriva cancerului la sân. Un studiu american recent a indicat faptul ca pacientele care au adaugat in dieta aceste seminte au reusit sa incetineasca ritmul de dezvoltare a tumorii. Semintele se pot presara pe briose sau pe cerealele consumate dimineata. Uleiul de in, in schimb, este ineficient, deoarece nu contine lignani.


Tofu. Legumele bogate in soia produc scaderea colesterolului, elimina bufeurile specifice menopauzei si intaresc oasele. Explicatia ar fi ca produsele din soia contin izoflavone, cu o structura similara estrogenului.


Carnea de vita. Din cauza menstruatiei, femeile au tendinta de a fi mai anemice decât barbatii. Un nivel scazut de fier in organism provoaca oboseala, care se poate croniciza. Carnea de vita este slaba si contine fier, ofera energie si ajuta la pastrarea greutatii corporale.


Varza. Umila leguma contribuie la intarirea oaselor, protejând organismul impotriva osteoporozei care afecteaza, in general, femeile de vârsta a doua. In afara de calciu si vitamina C, aceasta contine vitamina K, ce protejeaza oasele. Studii recente au demonstrat ca femeile care consuma regulat alimente bogate in vitamina K, cel putin 109 micrograme zilnic, prezinta cu 30% mai putine riscuri de producere a unei fracturi de sold fata de femeile care consuma o cantitate mai mica din aceasta vitamina. Cercetatorii recomanda varza de Bruxelles, spanacul si broccoli, surse bogate in vitamina K. O jumatate de ceasca de varza contine 375 de micrograme din aceasta vitamina.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS