17.8 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinMurraya, un arbust cu fructele rosii ca niste cirese

Murraya, un arbust cu fructele rosii ca niste cirese

Originar din India si Malaiezia, Murraya este un arbust frumos ramificat, al carui ritm de crestere este relativ lent. Florile atrag albinele, iar fructele deosebite atrag pasarile, daca planta se afla in aer liber. Toamna frunzele nu-si schimba culoarea, ramânând verzi si stralucitoare. Murraya poate fi modelat si sub forma de bonsai sau topiary (forme animale obtinute din vegetatie).


Murraya este o planta decorativa. Tulpina, initial verde, devine alba pe masura ce se lemnifica, crengile mai mici sau mai mari se arcuiesc elegant, frunzele de un verde inchis, stralucitor, se aseamana cu cele ale citricelor, florile grupate in mici inflorescente de culoare alba raspândesc un parfum specific iasomiei, iar fructele rosii ca niste cirese persista pe crengi multa vreme. In interiorul pulpei carnoase a fructului se afla una sau doua seminte verzi in forma de lacrima. Desi planta se inmulteste si prin butasi semilemnificati, metoda recomandata este prin seminte. Rata de reusita a acestei metode este de aproximativ 60%. De la samânta pâna la obtinerea unei plante tinere (de câtiva centimetri) trec numai doua luni. Se spune ca planta creste incet, dar in aceasta perioada initiala de dezvoltare regula nu se aplica. Pe masura ce arbustul se maturizeaza ritmul de crestere scade.


Murraya se poate inmulti in orice perioada a anului, dar când va decideti sa folositi seminte trebuie sa va asigurati ca puteti acorda atentie maxima viitoarelor plante. Este de preferat sa folositi banuti de turba in care se planteaza doua-trei seminte. Se supravegheaza de asemenea umiditatea din sol si cantitatea de lumina naturala pe care semanaturile o primesc. Dupa ce fiecare planta va avea câteva frunze si radacinile vor trece dincolo de tifonul banutului de turba se pot planta individual in ghivece. Nu trebuie uitat nici faptul ca trebuie verificat daca sunt libere gaurile de scurgere ale ghiveciului. Odata depasita aceasta perioada plantele nu va vor mai solicita atentia in mod deosebit, dar va vor rasplati din plin.


Murraya traieste 15 ani


Murraya iubeste lumina si tolereaza chiar si umbra partiala. In umbra totala planta nu va mai inflori. Murraya este un arbust de interior, dar in zonele de origine ea este plantata in gradini sau in ghivece mai mari. Planta are o durata de viata de aproximativ 15 ani, interval in care trunchiul ajunge pâna la 13 cm in diametru. Temperaturile optime variaza in jur de 20 de grade Celsius, dar se cunosc cazuri când planta a rezistat pe perioade scurte si la -4 grade Celsius. Udarea se face regulat, fara ca suprafata ghiveciului sa fie imbibata cu apa sau sa se usuce prea tare. Daca umiditatea relativa a spatiului in care este gazduita planta este prea scazuta, se recomanda pulverizarea regulata cu apa dedurizata (fiarta si racita). Aveti grija ca apa care se scurge de pe frunze sa nu imbibe solul, afectând radacinile plantei.


Murraya nu este o planta pretentioasa in privinta solului cu conditia ca acesta sa fie humos si bine drenat. Transplantarea se face primavara, numai daca este necesar, si trebuie sa se verifice pamântul de nematozi. Vara, plantei i se administreaza ingrasaminte (pentru plante cu flori) in concentratii scazute, pentru ca exista riscul de „intoxicatie“. De-a lungul timpului arbustul mai poate fi atacat de musculite albe sau paianjeni. Intr-un mediu bine intretinut, curat si aerisit, plantele se pastreaza sanatoase timp indelungat. Daca va avea conditii prielnice de dezvoltare, veti fi rasplatiti cu flori parfumate pe tot parcursul anului. Florile atrag albinele, iar fructele deosebite atrag pasarile, daca planta se afla in aer liber. Toamna, frunzele nu-si schimba culoarea, ramânând verzi si stralucitoare. Murraya poate fi modelata si sub forma de bonsai sau topiary (forme animale obtinute din vegetatie). Frunzele arbustului au si proprietati medicale, fiind folosite cu succes in afectiuni care necesita astringente sau stimulatoare.


Material realizat in colaborare cu Gradina Botanica din Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS