9.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCortina - un spectacol de... inghetata

Cortina – un spectacol de… inghetata

Suntem in toiul verii si nu puteam sa ratez prezentarea unui local specific sezonului: gelateria. Locul in care te duci daca vrei sa manânci o inghetata când alternativa unui astfel de desert ambalat, pe care il poti cumpara la colt de strada, nu te multumeste. Am ales Eis Cafe Cortina, poate cea mai cunoscuta gelaterie din Craiova.


Gelateria italiana Cortina nu-mi era necunoscuta. Insa nu mai ajunsesem de mult acolo, dat fiind amplasamentul destul de indepartat de cartierul in care imi desfasor eu activitatea. Insa, din câte imi aminteam, acolo mâncasem cea mai buna inghetata din Banie.


Odata ajunsa, am fost intâmpinata cu un salut si un zâmbet amabil de ospatari. M-am asezat pe una dintre canapele, preferând confortul acesteia in defavoarea unui scaun si am luat la rasfoit meniul colorat, cu fotografii ale fiecarei „cupe“ care poate fi preparata in gelaterie, incercând sa-mi aleg un desert in functie de ingredientele scrise sub poza. Mi-a facut cu ochiul (dar numai cu poza, pentru ca ingredientele nu erau trecute) Cupa „Delicioza“, cu inghetata de cacao, frisca, alune, arahide, nuci si sirop de ciocolata si alte doua ingrediente pe care nu le-as fi banuit vreodata, daca ospatarita care m-a servit nu s-ar fi aratat amabila sa ma lamureasca. Este vorba despre lichior de ou si amaretto. In timp ce savuram amestecul delicios ma gândeam de ce se cheama gelateria din Valea Rosie „Cortina“. Singura explicatie care mi-a venit in cap a fost ca acolo, dincolo de zidul care desparte salonul de „bucataria“ gelateriei, o veritabila „cortina“, cineva creeaza o „opera de arta“, fiecare cupa fiind o mica minune, o bucurie a ochiului si a papilelor gustative. Si ca surpriza sa fie si mai mare, o data ajunsa in redactie, am rugat o colega care cunoaste limba germana sa-mi traduca patru cuvinte scrise in meniu si care mi-au atras atentia: „für geist und seele“ – „pentru trup si suflet“. Inca nu m-am lamurit de ce Cortina este o gelaterie italiana si in meniu apar tot felul de trimiteri la… Germania.


Atmosfera din gelaterie este placuta, cu muzica frumoasa, deloc zgomotoasa sau obositoare. Si muzica te insoteste oriunde, chiar si in toaleta intretinuta impecabil: nici urma de murdarie sau de miros neplacut (poate suna ca in reclamele la detergenti, dar aceasta este realitatea). Sincer, as fi fost tare dezamagita daca lucrurile ar fi stat altfel.


Când vine vorba de preturi, sunt in incurcatura. Sa ma explic. Inghetata este delicioasa (sau cel putin asa arata) indiferent de sortiment: cu vanilie, ciocolata, fistic, alune, cafea, cu menta, cu fructe, in variante pentru copii (albinuta Maja, Pinocchio, Omul de zapada…) sau tipic italieneasca (inghetata pizza, spaghetti sau lasagna)… Asta-i clar. Dar cum sa spui ca pretul unei astfel de inghetate este „acceptabil“, când, pentru o alternativa mai la indemâna (vorbind de lada frigorifica a magazinului din coltul blocului), platesti de cel putin trei, patru ori mai putin? Pretul este insa „acceptabil“ si chiar „pentru fiecare buzunar“ daca il compari cu cel al unui astfel de desert (nici de departe la fel de delicios) ales in orice restaurant, care nu este gelaterie, din oras…


Cortina – Calificative


Calitatea preparatelor ****


Comportamentul personalului ***


Atmosfera **


Preturi **


Curatenie ***


Legenda calificative


Calitatea preparatelor


**** te lingi pe degete


*** gustoasa


** nu am murit mâncând-o


* doar daca esti mort de foame


Comportamentul personalului


**** omniprezent


*** aproape „indiscret“


** indiferent


* „absent“


Atmosfera


**** ca intre prieteni


*** de bun gust


** relaxanta


* obositoare


Preturi


**** pentru VIP-uri


*** in ziua de salariu


** acceptabil


* pentru orice buzunar


Curatenie


**** „farmacie“


*** curat


** satisfacator


* mai bine abtine-te

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS