12.6 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicatura de cunoastere

Picatura de cunoastere

Locul Duminicii


Exista o dilema fara sfârsit, bazata pe credinte religioase, daca Duminica este prima sau a saptea zi a saptamânii. Religia crestina urmeaza ideea ca Dumnezeu s-a odihnit in a saptea zi si, intrucât Duminica este considerata Ziua Domnului, aceasta este ziua in care omul trebuie sa se odihneasca – ziua a saptea.


Numele zilelor saptamânii, in limba engleza, provin din mostenirea germanica. Astfel, „Sunday“ (duminica – n.r.) reprezinta derivatul in limba engleza al numelui zeitei germane a soarelui – Sunna. Stabilirea numelor zilelor in aceasta maniera a fost inregistrata pentru prima oara de crestini, in jurul anului 150.


In anul 325, primul consiliu de la Niceea, o adunare ecumenica a episcopilor crestini, a declarat Duminica drept „zi sfânta“, aceasta pastrându-si statutul pâna in zilele noastre.


Locul Duminicii in saptamâna pare sa depinda si de limitele geografice. Astfel, Statele Unite si Canada considera ca Duminica este ultima zi a saptamânii, iar Lunea este prima, in timp ce, in multe tari europene si in America de Sud, Duminica este prima zi a saptamânii. Aceasta practica a fost preluata din traditia evreilor, egiptenilor si romanilor.


Una dintre cele mai bizare practici asociate zilei de Duminica dateaza din perioada puritana, in 1600. In acea perioada era considerat un mare pacat ca un copil sa fie nascut Duminica. Intrucât termenul sarcinii era calculat in functie de numarul de saptamâni, se credea ca acel copil fusese conceput tot intr-o duminica, fapt ce insemna ca parintii lui pacatuisera.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS