22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinLivingul - ambasada familiei

Livingul – ambasada familiei

Prin pozitionarea si rolul sau, livingul stabileste relatii complexe cu celelalte spatii ale locuintei, relatii ce confera spatiului atributul confortului. Potrivit designerilor, in living sta toata puterea de reprezentare a casei.


Livingul ramâne pentru fiecare dintre noi un sanctuar al casei, un loc de nederanjat, in care niciodata nu te simti strain. Totodata, poate fi definit ca fiind o ambasada a familiei ce ramâne deschisa deopotriva prietenilor si rudelor. In acest spatiu se pot pastra oricând traditii care sa ne aminteasca de camera de primire din casa bunicilor: „camera cea buna“. In camera cea buna se intra rar si cu retinere dusa pâna la evlavie. Din cele spuse de designeri, astazi, „camera cea buna“, livingul, a devenit un spatiu deschis, usor accesibil si vizibil chiar din hol. In apartamentele contemporane, livingul poate sa indeplineasca si functia de loc pentru luat masa.


Spatiu de interes


Departajarea zonelor cu functiuni diferite se poate realiza prin combinari de materiale de finisaj, cu texturi si culori diferite. Spatiul livingului trebuie sa aiba flexibilitate, sa se poata adapta foarte usor functiei dorite la un moment dat, mai ales ca, in majoritatea cazurilor, nu ne putem lauda cu prea multi metri patrati in locuintele noastre. Fie ca bucataria apartamentului este un spatiu inchis sau deschis, locul de luat masa – care poate fi o prelungire a bucatariei, fie o zona specializata a livingului – se poate transforma intr-un spatiu de tranzit intre bucatarie si living. Zona de repaus sau de discutii poate fi comparata cu punctul de greutate al livingului, celelalte parti ale camerei subordonându-se acestei zone. Aceasta subordonare spatiala se obtine tot prin finisaje, lumina si mobilier, toate supuse conceptului spatial vizat.


Tendinte actuale


In tot mai multe imobile – apartamente si case – se pot evidentia cu usurinta optiunile oamenilor pentru un spatiu cât mai luminos. Culoarea sprijina din plin acest deziderat, iar mobilierul, cu forme geometrice riguroase, poate completa atmosfera calma a livingului. Combinatiile de texturi si culori pot tot atât de bine sa fie inspirate din natura. Din cele spuse de designeri, tendinta actuala poate fi aceea de a utiliza, pentru largirea spatiului, biblioteci realizate din module, deoarece, in functie de dispunerea lor, acestea pot modifica permanent imaginea ansamblului. Structura acestor module este usoara, dar foarte solida, iar combinarea sau alaturarea diverselor materiale contrastante – lemn, sticla sablata, aluminiu etc. – poate reliefa o eleganta discreta.


Zona de discutii din living poate fi marcata de tesatura de pe pardoseala, tesatura ce poate aminti de tatami-ul japonez.


Material realizat in colaborare cu revista „Casa si biroul“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS