23.9 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăMagazinDe la clasic la modern

De la clasic la modern

O locuinta cu arhitectura supla, in care obiectele par sa fi fost create special pentru a o potenta, ne invita sa o descoperim in detaliu, sa observam imbinarile fluide dintre fond si forma.


In designul de interior, ca si in moda, tendintele indica preferinta pentru o anumita gama cromatica. Expresivitatea si prospetimea unei arhitecturi suple, generoase, lanseaza invitatia de a o „explora“ in detaliu. Cromatica ii captiveaza pe designeri, care pot folosi o paleta coloristica variata, forme si materiale, pentru a crea obiecte de senzatie.


Spatiul locuintei se poate deschide luminos de la primii pasi in holul casei: peretii, usile, pardoseala, chiar si accesoriile pot fi in nuante de alb. Mai mult decât atât, o alegere a finisajelor inspirata, simpla, care lasa lumina naturala sa patrunda in interior, „lumineaza“ si mai mult casa.


Situata in vecinatatea intrarii, bucataria poate imprumuta din luminozitate, pe care o coloreaza insa cu ajutorul mobilierului de un rosu intens sau portocaliu. Compozitia curba a corpului de bucatarie rimeaza cu arhitectura camerei, care poate expune un perete in semicerc, accesorizat cu caramida Nevada. Pe diagonala, coltul opus poate fi simplu mobilat cu o masa din sticla transparenta si cu scaunele tot din piele rosie. Tranzitia libera dintre hol si living poate fi marcata cromatic, la nivelul finisajelor si accesoriilor. Parchetul de maslin poate lua locul marmurei albe, astfel peretii devin mai nuantati, iar perdelele subtil colorate filtreaza sursa luminoasa, care poate deveni umbroasa si calda.


In tonuri variate


Intr-o astfel de locuinta cu mult bun gust, rafinamentul culorilor poate fi desavârsit. Nuantele de rosu-portocaliu pot trece prin diverse faze: de la rosu-oranj al canapelelor, la ruginiul covorului si apoi la maroniul-stins al dungilor transversale ce pot fi imprimate in perdele. Totodata, piesele de mobilier pot fi reduse la minimum – un dulap si o consola cu rafturi de culoare bej-deschis pot mentine echilibrul intre functionalitatea si estetica spatiului, lasat sa „respire“ liber.


De altfel, mobila poate fi dispusa pe doua zone, cea de dining, cu masa si bufet, fiind diferentiata printr-o treapta de zona de canapele, intr-un ansamblu modern, aerisit, relaxant. Cele doua zone pot fi, potrivit designerilor, delimitate printr-o scara de marmura si fier forjat, al carei design poate prevesti delicat trecerea la stilul clasic. In special, zona de zi se poate face remarcata printr-un aspect aristocratic, in acest spatiu, lemnul masiv si tapiteriile din piele devenind suverane. Mai mult decât atât, un colt al incaperii poate fi destinat biroului cu biblioteca, altul – pianului si canapelelor, iar cel de-al treilea perimetru poate fi ocupat de o masa rotunda cu o tabla de sah ce tine loc chiar si de decor. Respectând linia arhitecturala, tot mobilierul poate fi comandat special pentru a se integra in atmosfera eleganta.


Decor in stil aristocratic


Accentele de culoare sunt o modalitate moderna pentru a dinamiza si a inviora si mai mult spatiul. Nuantele solare, calde, au un atu – un impact vizual puternic, dar placut in acelasi timp. Mizând pe aceasta caracteristica, designerii momentului creeaza piese de mobilier in spiritul unor culori tineresti. Rezultatul poate fi surprinzator si plin de imaginatie. Pentru proiectarea canapelelor se poate merge pe accentuarea suprafetei si a volumului. Formele geometrice cu muchii drepte pot fi imbracate in stofe portocalii perfect intinse, pentru a evidentia linia de ansamblu. Alta optiune a designerilor se indreapta catre formele libere, organice. Canapelele care se incadreaza in acest stil pot fi imbogatite de perne, de faldurile si cusaturile tapiteriei. Inca o data specialistii spun ca se urmareste senzatia de confort si relaxare absoluta. In cazul scaunelor, se prefera o linie aerisita care da o senzatie de plutire ce poate fi accentuata prin structurile metalice zvelte. Culoarea portocalie se poate incadra de minune in aceasta tendinta, datorita puternicului impact vizual, iar formele fluide dau un rafinament aparte atunci când sunt colorate in oranj. Luciul inoxului, ales pentru picioarele scaunelor, contrasteaza placut cu suprafetele mate din materialele plastice.


Mobilier din fier forjat – armonia dintre duritate si frumusete


Fierul forjat poate fi folosit ca element decorativ care da o nota de eleganta si de rezistenta amenajarii. Material dur, fierul forjat poate lua prin prelucrare forme diferite, rezultând obiecte cu siluete fine, gratioase, dar in acelasi timp trainice si stabile. Utilizat de obicei pentru realizarea de balustrade si grilaje, datorita rezistentei sale, fierul forjat, lucrat cu maiestrie, se poate transforma si in piese de mobilier cu design inedit. De la mici piese de mobilier si accesorii – scaune, masute, oglinzi, cuiere, polite etc. – pâna la constructii complexe precum: paturi, biblioteci, canapele, balustrade pentru scari sau garduri, orice se poate realiza din fier forjat.


Gama de modele este variata si originala existând in acelasi timp si posibilitatea realizarii de piese la comanda, dupa schite si proiecte proprii. In functie de spatiul disponibil si de stilul amenajarii, se poate opta pentru piese personalizate, ce pot fi realizate la dimensiunile dorite. Exista modele simple sau lucrari elaborate, infrumusetate cu ornamente traditionale sau elemente geometrice diverse. Profilele sunt forjate la cald si batute manual, pot fi ornate cu volute ample cu capete sub forma de frunze, lancii, melci, bare torsionate, imitatii de scoarta sau cu nervuri imprimate prin daltuire.


Finisajul poate fi realizat din bronz, cupru vechi, cu aspect antichizat sau negru ceruit. Piesele de mobilier din fier forjat pot fi realizate in combinatie cu diferite alte materiale – sticla (mata, transparenta sau pictata), lemn natur, piele naturala si altele.


Material realizat in colaborare cu revista Casa si biroul

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS