21.2 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinInovatii in lumea shopping-ului

Inovatii in lumea shopping-ului

Centrele comerciale sau mall-urile, cum li se mai spune, nu sunt altceva decât versiuni moderne ale pietelor medievale. Mall-ul include mai multe magazine independente, furnizori de servicii si parcari – concepute, realizate si administrate de departamente ale mai multor companii.


Primul mall a fost „Country Club Plaza“, infiintat de J.C. Nichols si deschis in apropiere de Kansas City, in 1922. Statiile de benzina, garajele si locurile de parcare erau principalele sale puncte de atractie. Cu toate acestea, primul mall inchis, numit „Southdale“, a fost inaugurat in Edina, Minneapolis, in 1956.


In anii ’80 au inceput sa apara centrele comerciale gigant. „West Edmonton Mall“, in Alberta, Canada, s-a deschis in 1981 – cu peste 800 de magazine, un hotel, un parc de distractii, un teren de golf in miniatura, o biserica, o minigradina zoologica si un lac ce avea in lungime 133 de metri.


Caruciorul pentru cumparaturi


Sylvan Goldman a inventat caruciorul pentru cumparaturi in 1936. In acea perioada, el era proprietarul unui lant de magazine din Oklahoma, numit „Standard/Piggly-Wiggly“. Caruciorul lui era format din doua cosuri de sârma si doua perechi de roti, atasate unui schelet de scaun pliant.


In 1946, Orla Watson, din Kansas City, a inventat caruciorul cu telescoape. Folosind cosuri care se puteau atasa, fiecare carucior intra cu partea plata sub cel din fata lui, putând fi stocate compact. Aceste carucioare au fost folosite pentru prima oara in 1947.


Cunoscutul inventator din Silicon Valley, George Cokely, cel care a construit cusca speciala pentru animale „Pet Rock“, a oferit o solutie moderna uneia dintre cele mai vechi probleme ale industriei supermarketurilor: furtul carucioarelor pentru cumparaturi. Aceasta solutie miraculoasa se numeste „Stop Z-Cart“. Una dintre rotile caruciorului are un dispozitiv care contine un cip si alte elemente de electronica. Atunci când caruciorul este deplasat la o distanta prea mare fata de un punct fix, aflat in mall, proprietarii acestuia vor afla cu siguranta.


Usile automate


„Horton Automatics“ a conceput si comercializat primele usi cu inchidere automata in Statele Unite. Fondatorii companiei, Dee Horton si Lew Hewitt, au inventat sina pentru usile automate in 1954, sistemul de inchidere bazându-se pe o tehnologie care presupune actionarea prin microsenzori.


Lew Hewitt si Dee Horton au avut aceasta idee când au observat ca usile existente, cu balamale, erau greu de manevrat de cumparatori si, deseori, erau avariate din cauza vânturilor foarte puternice. Astfel, cei doi au decis sa creeze usile automate care aveau sa rezolve aceste probleme. Ei au infiintat „Horton Automatics“ in 1960, punând, totodata, bazele unei noi ramuri a industriei.


Cupoanele, casa de marcat, cartile de credit


Un farmacist din Philadelphia, pe nume Asa Candler, a inventat cuponul in 1895. Tot el este cel care a cumparat compania „Coca-Cola“ de la fondator, John Pemberton, alt farmacist din Atlanta. Candler a distribuit cupoane prin intermediul ziarelor, tentând oamenii sa incerce gratis noua bautura racoritoare. In plus, el i-a imbracat pe farmacisti in haine cu insemnul Coca-Cola, stilul sau de promovare agresiv dând roade.


In 1884, James Ritty a inventat ceea ce el insusi avea sa numeasca „Incoruptibilul casier“ – prima casa de marcat mecanica functionabila.


Potrivit Enciclopediei Britanice, cartile de credit s-au folosit pentru prima oara in Statele Unite, in anii ’20, când mai multe companii private, cum ar fi cele petroliere sau lanturile hoteliere, au inceput sa le furnizeze clientilor lor. Cu toate acestea, referinte la cartile de credit apar inca din 1890, in Europa – acestea presupuneau vânzarea de produse sau servicii strict intre comerciantul care oferea cartea de credit si, implicit, creditul ca atare, si clientii acestuia. In 1938, companiile americane au inceput sa accepte cartile de credit ale altor furnizori.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS