13.7 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicatura de cunoastere

Picatura de cunoastere

Doar unul din zece oameni traia la oras in 1900. In 1994, cifra a crescut la unul din doi oameni, creându-se megapolisuri de milioane pâna la zeci de milioane de locuitori. Administrarea unor astfel de orase imense si o mai buna administrare a resurselor planetei ar putea deveni cele mai dificile probleme ale secolului urmator.


Folosirea emisiei stimulate in amplificarea microundelor se dezvolta teoretic foarte mult pâna in perioada anilor 1950-1951, pentru ca in anul 1954 cercetatorul american C.H. Townes si cercetatorii sovietici N.G. Basov si A.M. Prohorov sa realizeze primele generatoare cuantice de tip MASER cu gaz (amoniac), fapt care ii determina pe Shawlow si Townes, in anul 1958, sa propuna extinderea principiilor MASER-ului si in domeniul undelor optice. Pe baza acestor rezultate si in consens cu propriile investigatii, in anul 1960, T.H. Maiman realizeaza primul LASER cu rubin in laboratoarele de la „Bell telephone“ (SUA), punând astfel in practica si dând continut afirmatiei lui Einstein ca „lumina poate fi coerenta“.


In timpul primului ocol al Pamântului efectuat de milionarul Steve Fosset la bordul unui balon, acesta a parcurs 29.853 de kilometri.


Cele mai intunecate locuri de pe Pamânt sunt cei doi poli: Polul Sud nu are lumina solara 182 de zile pe an, iar Polul Nord, 176 de zile.


Când vulcanul Krakatau a erupt in Indonezia in 1883, a facut un zgomot atât de mare ca s-a auzit la 8.000 km departare, pâna in Australia. A fost aruncata atât de multa cenusa in atmosfera incât, aproape doi ani, apusul de soare s-a vazut verde si luna s-a vazut albastra.


Desi este imposibil, Marea Adriatica se pare ca nu are… fund! Cercetatorii au descoperit ca imense cantitati de apa dispar zilnic intr-o groapa de pe fundul marii si au turnat cantitati mari de vopsea in acel loc pentru a studia fenomenul. In mod normal, vopseaua nu se dizolva in apa si ar fi trebuit sa apara la suprafata in apropierea locului unde a fost deversata, dar nici urma de vopsea la suprafata. Pâna in acest moment nu s-a ajuns la un rezultat, concluzia fiind ca pe fundul marii exista o groapa imensa, care nu poate fi masurata.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS