16.4 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinOul rosu, simbol al rodniciei

Oul rosu, simbol al rodniciei

Febra Sarbatorilor de Paste i-a cuprins de câteva zile pe craioveni si acest lucru este vizibil prin agitatia urbana, cozile mari din supermarketuri, inghesuiala din magazinele cu incaltaminte sau imbracaminte. O noutate pentru comercianti a reprezentat-o, anul acesta, atentia acordata de cumparatori obiectelor decorative.


Oferta de produse decorative a fost generoasa, pe masura cerintelor publicului, dar cele mai solicitate obiecte au fost ouale din lemn decorate cu diverse motive florale al caror pret varia intre 1 si 3 RON. Gratie imaginatiei bogate a producatorilor, oamenii au mai achizitionat, pe lânga oua traditionale, oua slefuite din piatra pentru care au scos din buzunar intre 6 si 12 RON. Preturile cele mai mici s-au inregistrat la ouale confectionate din carton sau material textil, iar cele mai mari sume s-au platit pentru ouale golite si pictate cu ceara colorata, care necesita o munca migaloasa. Icoanele de diferite dimensiuni, candelele sau cartile bisericesti au fost si ele cerute de craiovenii de toate vârstele, in special tineri si vârstnici, dupa cum ne-a informat Luminita, una dintre vânzatoarele complexului comercial Mercur. Obiectele religioase amintite sunt aduse din Bucuresti si Bucovina, iar preturile sunt accesibile.


Toate aceste produse au venit atât din partea comerciantilor locali, cât si a celor din alte judete, precum Harghita, care au expus in centrul Craiovei propriile creatii, de la obiecte din lemn si pâna la cele din ceramica. Produsele au fost apreciate de olteni, dupa cum a povestit George, unul dintre olarii comunei Corun, judetul Harghita.


Pe urmele Iepurasului Magic


Iubitorii de plante decorative au posibilitatea de a achizitiona coronite din flori artificiale la preturi cuprinse intre 7 si 30 RON, dar si cosuri frumos ormanentate si din care nu pot sa lipseasca traditionalele oua incondeiate sau iepurasi de diferite culori, alt simbol care confera indentitate Sarbatorii Luminii. Ouale rosii, alaturi de iepurasi, sunt elemente preluate din vechile ritualuri precrestine care marcheaza sosirea primaverii si sunt, de asemenea, semne ale rodniciei si fertilitatii. Originea povestii potrivit careia iepurasul aduce cadouri o regasim in Germania, unde copiii credeau ca, fiind cuminti si ascultatori, vor primi in dar de la Iepurasul Magic un cos plin cu oua de ciocolata. Intre timp, pe meleagurile noastre iepurasul a diversificat gama cadourilor. Acestea pot fi doar simple felicitari cu tema comica, sau cei mai darnici de mâna pot cumpara adevarate opere de arta pentru a le darui persoanelor dragi.


De la cele mai simple lumânari sub forma de iepurasi care se gasesc la preturi cuprinse intre 2 si 6,5 RON pâna la torturi din ciocolata, ce pot fi achizitionate contra 9 RON pentru un kilogram.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS