22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinUn urmas al lui Nea Marin

Un urmas al lui Nea Marin

Marele actor Amza Pellea este doar unul dintre cei care s-au hotarât sa plece din orasul Bailesti pentru a cuceri cu farmecul sau publicul atât din salile de teatru, cât si de cinema. Un urmas al lui Nea Marin este Pompiliu Cristian Ciochia-Ghenea.


Cu un nume impresionant, de fapt, pe masura lui, Pompiliu Cristian Ciochia-Ghenea este un urmas de nadejde al marelui Amza Pellea atât prin locul de bastina, cât si prin talentul de care da dovada. Este nascut pe 17 ianuarie 1977, in Bailesti, un oras care a mai daruit teatrului românesc, si nu numai, multi oameni importanti.


Pompi, asa cum il cunosc toti prietenii, a avut din copilarie o legatura cu lumea spectacolelor; era nelipsit de la scenetele realizate de elevi atunci când era la scoala generala.


„Prima data când am simtit «celebritatea» a fost la o piesa pusa in scena cu ocazia marii sarbatori de pe atunci «Cântarea României». Spre surprinderea mea si cu toate ca eu lipseam de la scoala piesa se intitula «Primejdiile chiulului»“, a tinut sa mentioneze Pompiliu Cristian Ciochia-Ghenea, actor la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu“ din Târgu Jiu.


Este unul dintre absolventii primei promotii din anul 1999 a Facultatii de Teatru din Craiova, la clasa profesorului dr. Remus Margineanu. La inceputul carierei s-a aflat in situatia de a alege intre a juca pe scena teatrului din Timisoara sau a ramâne mai aproape de casa, la Târgu Jiu. Chiar daca in conceptia actorului Pompiliu Ciochia in teatru nu exista decât doua directii: „Bucuresti si restul“, pentru faptul ca dorea sa fie mai aproape de casa si de prieteni, a decis sa ramâna la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu“ din Târgu Jiu.


„La inceput a fost bineinteles foarte greu, cum este de altfel peste tot, dar am muncit foarte mult si le-am demonstrat tuturor ca pot avea incredere in mine. Aici, la Târgu Jiu, ma simt foarte bine si in primul rând mi-am dat seama ca am inceput sa cresc“, sustine actorul.


Din „anonimatul“ unui tânar actor venit la Târgu Jiu pentru a face impresie a reusit sa iasa prin interpretarea unor roluri de exceptie in piese de comedie cu care s-a facut remarcat atât in rândul colegilor, dar mai ales al spectatorilor.


„Conul de umbra de care se pare ca eram foarte aproape a disparut pentru multi ani, cel putin in Târgu Jiu, o data cu interpretarea personajelor Hlestacov din spectacolul «Revizorul» si George din «Si ministrii calca strâmb», puse in scena de regizorul Andrei Mihalache“, a tinut sa mentioneze Pompi, care a continuat „Când ma prezint Pompiliu, adesea mi se raspunde: «Stim Ciochia»“.


Publicitatea ii face cu ochiul


Unul dintre lucrurile pe care obisnuieste sa le faca este sa aduca fara intentie modificari textelor originale ale pieselor chiar in timpul spectacolului, ceea ce ii cam incurca pe majoritatea partenerilor de scena.


„Imi este foarte greu sa joc intr-o piesa de teatru cu acei colegi pe care ii inhib atunci când aduc «licente» la textul autorului“, a declarat actorul.


Despre cei mai tineri in meseria aceasta, actorul spune cu regret ca multi dintre ei nu reusesc sa fie completi. „Cei care vin din urma nu sunt decât niste actori care joaca un teatru de internet. Nu reusesc sa le cuprinda pe toate, hasureaza doar anumite patratele pe care chiar exceleaza. Ori cânta foarte bine si atât, ori vorbesc bine si atât“.


Faptul ca la Târgu Jiu vin foarte multi tineri la spectacolele de teatru nu trebuie sa mire pe nimeni. In Târgu Jiu se formeaza cultura teatrala inca din liceu. Aici se fac de foarte mult timp cursuri de actorie si arta dramatica, ceea ce este un lucru foarte bun si multe licee din tara ar putea sa urmeze exemplul.


La Târgu Jiu de trei sau patru ani se organizeaza Festivalul „Constantin Stanciovici Branisteanu“, la care participa trupe de teatru din licee.


„Festivalul este organizat intr-un mod profesionist prin colaborarea Teatrului Dramatic «Elvira Godeanu» din Târgu Jiu. Directorul teatrului ne pune la dispozitie sala de spectacole pentru repetitii. Premiile sunt de aproximativ patru-cinci milioane, cam putin, dar destul pentru a putea fi motivante“, a tinut sa precizeze Pompiliu Ciochia.


Dupa nenumarate roluri interpretate cu succes si observând reactiile publicului care este nu numai incântat de ceea ce i se ofera, dar si in numar din ce in ce mai mare, actorul are si mai multa incredere in talentul sau si al colegilor sai.


„In momentul in care nu as mai putea sa ma bucur de aplauzele publicului m-as lasa de teatru“, a afirmat Pompi.


In afara de teatru, actorul si-ar dori sa lucreze in publicitate. A facut chiar si un slogan pentru firma de topografie a unor prieteni: „Luati-i, neica, pe astia ca sunt tineri si vad mai bine“.


Pentru toti iubitorii de teatru, tânarul actor va avea foarte multe de spus de acum incolo.


„Nu cred ca o sa ma exprim prea academic, dar simt sa spun: Daca v-ati saturat de opera marelui Brâncusi, veniti la Teatrul Dramatic «Elvira Godeanu» din Târgu Jiu, va asteapta talentosii!“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU