18.4 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinUn fruct pe saptamâna: Marul

Un fruct pe saptamâna: Marul

Plasat sub protectia Pomonei, zeita abundentei, marul era des cultivat in livezile din antichitate. Marul a avut de-a lungul istoriei mai multe sensuri, fiind considerat un mijloc al cunoasterii, Arbore al vietii sau al stiintei binelui sau raului, marul Discordiei, atribuit lui Paris, merele de aur din Gradina Hesperidelor, marul mâncat de Adam si Eva etc. Botanistii au descoperit documente care atesta prezenta acestui fruct in Normandia, incepând cu secolul al Xl-lea.


In afara de aceasta, marul ca fruct a fost considerat un aliment-medicament, devenind un punct de referinta in alimentatia dietetica. Este tonic, racoritor, antiseptic intestinal, depurativ sanguin si este indicat in astenii, surmenaj, reumatism, artritism, stari febrile, insomnii, nervozitate, cefalee.


Merele scad valoarea colesterolului


Consumul de mere duce la scaderea valorii colesterolului. Atunci când cercetatorii de la Universitatea din Toulouse au descoperit aceasta proprietate, mass-media au preluat aceasta informatie si au difuzat-o in toata lumea. Dintr-un grup de 30 de subiecti voluntari, cu vârste cuprinse intre 26 si 65 de ani, care au consumat câte trei mere zilnic, in câteva saptamâni, 23 dintre acestia au prezentat o scadere cu 14% a colesterolemiei. In paralel, experientele efectuate in Italia, Irlanda si Finlanda au dovedit ca mai mult de jumatate dintre consumatorii de mere prezentau o scadere a valorii colesterolului cu peste 10%.


Fiind cunoscut faptul ca o scadere de doar 1% a valorii colesterolului diminueaza cu 2% riscul infarctului miocardic, se poate deduce fara dificultate marea importanta a prezentei acestui fruct in alimentatia zilnica. Continutul sau bogat in pectine, asociat cu alte substante, insuficient studiate deocamdata, explica puterea hipocolesterolemianta a acestui nutriment. Dupa anumiti autori, aceste substante „necunoscute“ ar fi: magneziu, calciu, cupru, vitamina C si fructoza; fiecare dintre aceste elemente, printr-un ansamblu de procese complexe, ar completa actiunea pectinelor.


Pectinele au si un rol esential in functionarea aparatului digestiv, reglând peristaltismul intestinal si absorbind deseurile si toxinele ca un burete. Din acest punct de vedere, marul ar putea preveni cancerul de colon. Marul trebuie sa intre si in meniul hipertensivilor. Consumul regulat al acestui fruct protejeaza aparatul digestiv, datorita continutului sau bogat in vitamina A care, activând secretia stratului protector al mucoaselor (mucusul intestinal), previne ulcerul si dezinfecteaza intestinul.


Cura de mere


Cura de mere este recomandata suferinzilor de guta si reumatism, precum si celor cu litiaza urinara. Acesti bolnavi pot incerca urmatoarea reteta: se taie doua sau trei felii de mere necuratate de coaja (spalate foarte bine sub jet de apa). Se fierb intr-un litru de apa, timp de 15 minute. Se strecoara. Se beau trei cesti pâna seara. Acest tratament se face cel putin trei saptamâni si se reia de trei ori in cursul anului. Cura de mere este indicata si persoanelor care sufera de colibaciloza, de astenie fizica si intelectuala si pentru a favoriza cresterea. Chiar si fumatorii ar putea gasi in mar un ajutor nepretuit; A. Schoneck, in cartea sa „Marul cu o mie de intrebuintari“, recomanda cura de trei zile pentru a renunta la fumat. In timpul tratamentului, trebuie sa se manânce multe mere si sa se reduca din celelalte alimente. Dupa parerea autorului, acidul din mar reuseste sa elimine nicotina care s-a fixat pe intestinul fumatorului. Sub actiunea lui dezinfectanta, fumatorul resimte efecte neplacute, dar cura ii curata intestinul si il dezobisnuieste de tutun.


Cura pentru cistita


Reteta urmatoare permite tratarea cistitei si obtinerea unei actiuni binefacatoare asupra ficatului si a rinichilor: se curata coaja a trei sau patru mere. Coaja se usuca in cuptor si apoi se piseaza pâna când se obtine o pulbere. Se pune o lingura din acest praf intr-un castron cu apa clocotita si se lasa sa infuzeze 15 minute; se beau trei-patru cesti pe zi. Acest preparat este si un diuretic foarte eficient. Cantitatea adecvata, pentru a nu supraincarca organismul si a beneficia din plin de efectele terapeutice, este, in medie, de cinci mere pe zi. Pentru a beneficia de toata puterea sa terapeutica, marul se manânca in intregime, cu coaja, cotor si sâmburi. Daca nu provine dintr-o cultura biologica, el va fi spalat cu grija la robinet.


Se intâmpla uneori ca marul sa aiba un mucegai de care trebuie sa va feriti, pentru ca poate fi vorba de patulina, o micotoxina care poate provoca varsaturi. Daca zona acoperita de mucegai nu este prea intinsa, se indeparteaza cu un cutit; in caz contrar, marul se arunca. Calitatile marului enumerate pâna acum ar fi incomplete daca nu s-ar mentiona proprietatile sale calmante. Intr-adevar, unele persoane care sufera de insomnii au marturisit ca si-au regasit somnul dupa o cura de trei saptamâni cu un pahar mare de suc de mere, baut chiar inainte de culcare. Cura cu suc de mere va fi urmata mai ales pentru buna functionare a stomacului, dezinfectarea intestinului si protejarea de iritatii, pentru a drena si a stimula rinichii.


Uz extern


Stiati ca termenul „pomada“ provine de la „mar“ (pomme in limba franceza)? Anticii radeau acest fruct si il amestecau cu ulei sau cu untura, pentru a vindeca ranile. Astazi, aceasta medicatie este desueta.


Pentru piele flasca, mâncarimi: se taie un mar in sferturi si se pune la fiert intr-un sfert de litru de apa. Se lasa la racit si se aplica preparatul obtinut pe fata, timp de 25 de minute. Alta reteta: un mar ras se amesteca cu iaurt. Se aplica pe fata.


Masca hidratanta: un mar mare, o lingurita de smântâna proaspata si o lingurita de miere lichida. Se amesteca bine ingredientele si se aplica pe fata un strat gros. Se clateste dupa 20 de minute.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS