15 C
Craiova
vineri, 31 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinAechmea Fasciata infloreste o data in viata

Aechmea Fasciata infloreste o data in viata

Aechmea Fasciata este originara din padurile braziliene. In habitatul natural, ea creste pe trunchiurile copacilor ca planta agatatoare. Fiind o planta tropicala, prefera caldura si umiditatea. Ii prieste temperatura cuprinsa intre 20 si 30 de grade Celsius, insa nu trebuie tinuta in soare deoarece poate sa moara.


Pamântul in care creste Aechmea Fasciata trebuie sa fie compus in principal din scoarta de copac, resturi vegetale, pamânt de padure. Nu trebuie udata la radacini, deoarece planta le foloseste pentru ancorarea pe trunchiul copacilor, apa la radacini putând duce chiar la putrezirea acestora. In mediul sau natural, Aechmea Fasciata acumuleaza apa de ploaie si roua in cupa formata de frunze. Si udarea se face la fel, turnând apa in cupa sau pulverizând-o pe frunze. Ingrasamânt i se administreaza o data pe luna in apa de udat, insa cu mare grija ca acesta sa fie foarte diluat, mai putin de o patrime din doza recomandata. Aceasta planta infloreste o singura data in viata, atunci când ajunge la maturitate. Pentru a arata extraordinar de frumos, planta are nevoie de trei ani pentru a inflori: floarea, formata de fapt din frunze modificate, este de o frumusete aparte si tine câteva luni, din primavara pâna vara târziu. La inceput are si câteva inflorescente albastrui care trec in câteva saptamâni.


Aechmea Fasciata, rezistenta la boli


Cam la mijlocul verii, dupa ce inflorescentele albastre se ofilesc si planta incepe sa se vestejeasca, Aechmea Fasciata poate produce unul sau mai multi pui. Acestia trebuie udati in aceeasi maniera in care este udata si „mama planta“ (fiti chiar si mai zgârciti cu ingrasamântul in privinta acestora) si când ajung suficient de mari pentru a fi manipulati se pot desprinde si transplanta in ghivece separate.


Aechmea Fasciata nu este doar o planta decorativa de apartament, ci contribuie la imbunatatirea aerului din camera in care se afla. In ce priveste bolile si daunatorii, este foarte rezistenta, insa ocazional, daca aerul nu are umiditatea necesara, poate deveni vulnerabila la purici si paianjeni microscopici.


Material realizat in colaborare cu Gradina Botanica din Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS