21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicatura de cunoastere

Picatura de cunoastere

De-a lungul anilor, cafenelele s-au inmultit, fiind preluate de greci, evrei si armeni.


Intre anii 1880-1900, printre cele mai bune cafenele din Bucuresti erau „Cafeneaua Bulevard“, „Oteteleseanu“, „Café française“, „Imperial“, „Regal“, „Union“.


Dupa primul razboi mondial au aparut cafenelele si cofetariile – „Capsa“, proprietatea Fratilor Capsa, primii care au lansat inghetata in România si recunoscutele prajituri Joffre, „Riegler“, „Kubler“, „High Life“, „Brasserie de la Paix“, „Café de Paris“, apartinând unui francez Aimé Molard, proprietar al câtorva restaurante, in care cânta celebrul Grigoras Dinicu, tatal regretatului Sile Dinicu.!


Prajitura de ciocolata numita „joffre“, denumire inspirata de numele generalului Joseph-Jacques-Cesaire Joffre, nascut in anul 1852, care dupa primul razboi mondial a vizitat România, ocazie cu care, fiind invitat la restaurantul fratilor Capsa, acestia au vrut sa realizeze o prajitura speciala in cinstea generalului, dar nu stiau cum s-o denumeasca. In final, inspirati de vizita onorabila, au hotarât ca prajitura s-o denumeasca Joffre.


Mormântul lui Dimitrie Cantemir (1673-1723), marele invatat de origine româna al secolului al XVIII-lea, se afla in Biserica „Trei Ierarhi“ din Iasi.


Pe frontispiciul Bibliotecii Sainte Géneviève din Paris, alaturi de Pantheonul destinat de Revolutia franceza a fi un „Templu al faimei“, numele lui Cantemir este sculptat in piatra alaturi cu alte nume ilustre ale omenirii.


Printul României Anton Bibescu a fost casatorit cu Contesa Anne-Elisabeth de Noailles, poeta si romanciera, de origine franceza, nascuta la Paris in anul 1876.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS