6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinSemineul - element de decor

Semineul – element de decor

Tot mai prezent in casele românilor, semineul inlocuieste incet, incet clasica soba. Prezenta sa imprima o atmosfera placuta, punând in valoare ambientul.


Intr-un spatiu redus, asa cum este apartamentul de bloc, nu putem realiza tot ceea ce dorim. Dar, cu toate acestea, putem adapta imobilul conform cerintelor noastre. Putem face in asa fel incât sa ne creem spatiul de care avem nevoie pentru a amplasa o piesa de mobilier anume sau pentru a amenaja o biblioteca din rigips pe un perete al camerei ori un semineu intr-un colt din apartament!


Semineul se va realiza dupa un anumit design, in functie de dimensiunile camerei. Cei care dispun de o incapere inalta vor putea realiza un semineu pe inaltime.


Design


Semineul poate fi gândit ca o succesiune de trepte ce pot servi drept polite pentru diferitele obiecte de decor din casa. Totodata, poate avea la baza spatii destinate depozitarii lemnelor pentru foc, care vor avea rol de decor intr-o locuinta. Indiferent de design, un semineu este de efect! In functie de aspect sau inaltimea acestuia, semineul este compus din foyer (partea functionala), accesorii de montaj (grila de ventilatie si decompresie), imbracaminte (partea de decor) si cosul de fum.


Foyer-ul asigura partea functionala a semineului, fie ca functioneaza cu lemne sau gaz, fiind integral realizat din fonta. Poate avea dimensiuni variate, adaptabile oricarui spatiu, cu deschiderea usii pe laterala sau dubla (laterala si verticala). Partea frontala si partile laterale pot fi protejate prin geam vitroceramic rezistent la peste 750 de grade Celsius, care poate fi gasit in comert sub diferite dimensiuni si forme.


Accesorii de montaj


Elementele necesare functionarii unui semineu sunt: racordul flexibil din inox si grilele de ventilatie si decompresie care au ca rol evacuarea aerului cald in incapere. Racordul flexibil realizeaza legatura dintre foyer si cosul de fum. Hota este pozitionata in partea superioara a semineului, fiind realizata, de regula, din gips-carton ignifugat, izolat in interior cu vata minerala. Prin intermediul acesteia se realizeaza circulatia naturala a aerului rece care intra din incapere sau exterior pe la partea inferioara a semineului si pe sub foyer.


Fatada semineului are rol decorativ si este realizata din piatra naturala, marmura, granit etc., putând fi executata si la comanda. Cosul trebuie sa fie vertical si sa aiba inaltimea utila, mai mare de patru metri liniari.


Semineele cu lemne


Semineele care functioneaza cu lemne constituie o alternativa la celelalte surse de caldura. Acestea sunt preferate mai ales in cazul vilelor (de la munte) unde lemnul constituie o sursa de energie traditionala. In alegerea acestui tip de semineu primeaza calitatile conferite interiorului: o atmosfera calda, traditionala si, nu in ultimul rând, o caldura sanatoasa, lemnul fiind o materie prima ecologica. In vederea unei bune functionari, combustibilul recomandat este lemnul uscat. Este indicata folosirea spre ardere a unui lemn cu o umiditate de maximum 20%, ceea ce corespunde unei perioade de uscare de 18 pâna la 24 de luni, de la taiere, pastrat intr-un loc adapostit de ploaie si bine ventilat. Lemnul cu umiditate mai mare de 50-60% nu incalzeste suficient, iar prin ardere degaja o cantitate mare de gudron si vapori de apa, care imbâcsesc semineul. Esentele cel mai potrivite sunt cele sarace in rasini si uscate la aer.


Sfaturi de curatare a semineului


Nu lasati cenusarul semineului sa se umple pâna la refuz. Aruncati cenusa din foyer ori de câte ori acest lucru este necesar. Curatati sertarul cenusarului si grila foyer-ului. Verificati periodic, o data la doua saptamâni, daca semineul are nevoie de curatare sau coserire.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS