18.7 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinHmmm… Sandvis cu cascaval si... derivati proteici?!?

Hmmm… Sandvis cu cascaval si… derivati proteici?!?

Vine iarna, un anotimp in care produsele din carne vor ocupa, alaturi de lactate, o pondere semnificativa in meniul nostru zilnic. Mezelurile revin la putere! Dar stim ce mâncam atunci când savuram un hot-dog, un sandvis cu parizer sau o portie generoasa de cârnaciori? Mâncam carne-carne sau „carne“? Este mezelul pe care il mincam carne sau un amestec de derivati proteici cu valoare inferioara? Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din România ne lamureste…


Ce sunt si ce contin mezelurile


Mezelurile sunt preparate obtinute din carne tocata si condimentata, introdusa in membrane naturale sau artificiale si supuse unor tratamente termice (pasteurizare, afumare sau uscare) si maturare, in functie de sortimentul fabricat.


In fabricarea mezelurilor se foloseste carne de diferite categorii la care se adauga materii auxiliare, in special derivate proteice de origine vegetala sau animala pentru imbunatatirea texturii si cresterea valorii nutritive.


Atentie! Este interzisa adaugarea in mezeluri de carne din conserve si semiconserve si, de asemenea, de coloranti artificiali (putem constata usor prezenta colorantilor daca maruntim o cantitate mica de produs si o amestecam cu putina apa calda, lasând-o sa se decanteze si observând culoarea apei)!


Fabricantii de produse din carne din România folosesc pe scara larga preparatul SCANPRO, un derivat proteic sub forma de pulbere, obtinut din sorici proaspat de porc, declarat drept proteina animala deshidratata si solubila.


Atentie! Cum in România nu exista restrictii privind procentul de utilizare a extractului proteic, este foarte probabil ca unele mezeluri (parizer, cremvursti) sa contina la capitolul „carne“ numai acest derivat proteic sau unul similar.


In mezeluri sunt admise a se adauga si derivate proteice de origine vegetala: faina de soia, proteine de soia, proteine vegetale texturate, proteine din arahide, gluten, faina de floarea soarelui. Produsele din carne in care se pot folosi aceste tipuri de derivate proteice sunt de tipul:


a. Preparate fara structura: parizer, polonez, cremvursti;


b. Semiafumate (salam Bucuresti, etc).


c. conserve din carne


Informatie furnizata de: APC România


De retinut!


Substituentii proteici nu dauneaza sanatatii, dar atâta vreme cât valoarea nutritiva detaliata pe proteine de clasa I, II si III nu este mentionata pe eticheta, nu vom sti care este valoarea reala a produsului pe care tocmai l-am cumparat;


Cititi lista ingredientelor pentru a cunoaste daca derivatii proteici – animali sau vegetali – apar inaintea carnii. Daca da, inseamna ca ponderea acestora este mai mare decât a carnii propriu-zise!


Cititi etichetele mezelurilor! Chiar daca cumparati numai câteva feliute, rugati-o pe vânzatoare sa va arate eticheta cu lista ingredientelor, valorile nutritionale si termenul de valabilitate! Nu este nici o rusine, este dreptul vostru!


Pentru orice alte intrebari si raspunsuri contactati APC România la numarul de telefon 021.311.02.43, e-mail [email protected].

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS