13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinistrul Mediului, despre tăierile din pădurea Topana: „Am văzut arbori de 200-300 de ani culcați efectiv la pământ“

Ministrul Mediului, despre tăierile din pădurea Topana: „Am văzut arbori de 200-300 de ani culcați efectiv la pământ“

Vasile Fulga este cel care a luat calea Bucureștiului pentru a arăta autorităților ceea ce consideră a fi un genocid executat în pădurea de gârniță din Topana. Concret, într-o parte de pădure aflată în proprietatea Primăriei Topana s-ar tăia fără niciun fel de aviz arbori seculari deosebit de valoroși, „capul răutăților“ fiind indicat a fi chiar primarul comunei, Gheorghe Barbu. Ministrul Mediului, Costel Alexe, după ce a analizat „probele“ aduse de Vasile Fulga, a anunțat că va face o vizită de lucru în zonă, acest lucru petrecându-se în după-amiaza zilei de marți, 11 februarie.

La finalul acesteia, ministrul a comunicat pe contul personal de Facebook: „Corpul de Control al ministrului va rămâne în zonă pentru a analiza exploatările care au avut loc în ultimii ani, dar și modul în care a fost interpretată și aplicată legislația în domeniu, pentru că, vă spun sincer, am văzut arbori de 200-300 de ani culcați efectiv la pământ pentru simplu fapt că nu figurau ca fiind trecuți în fond forestier.


În ceea ce privește Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, am luat decizia de a întocmi în cel mai scurt timp documentația necesară și să solicităm Primăriei și Consiliului Local al Comunei Topana să includă în fondul forestier suprafața de pădure care astăzi nu figurează în fondul forestier și astfel este exploatată arbitrar, fără avizul autorităților silvice“ a scris ministrul pe rețeaua de socializare, precizând totodată că „o parte din pdurea Topana, asemenea mult altor areale naturale, a fost considerată moșie personală, fiind exploatată abuziv și nesustenabil, iar astăzi avem un impact negativ asupra biodiversității și habitatelor multor specii“.

„E vorba de arbori care au fost tăiați legal, marcați“

Primarul comunei Topana, Gheorghe Barbu, respinge însă toate acuzațiile care i se aduc și spune că ce s-a întâmplat acolo ar fi, în fapt, tăieri legale de arbori cu risc. Nimeni nu l-ar fi contactat marți pentru a merge la fața locului, iar la mijloc ar fi, de fapt, interesele unui agent economic local care ar vrea să exploateze singur pădurea și s-ar folosi de iubitorii de natură.

„Pădurea o administrează organele silvice, eu administrez comuna. Nu cred eu că sunt probleme, nu au fost și nu vor fi. (…) Nu au fost tăieri ilegale. E vorba de arbori care au fost tăiați legal, marcați, nu văd ce invocă domnul acesta. Vă spun eu, este un subiect creat de domnul Fulga, care este pus de o altă persoană, un agent economic, să facă treaba asta. Ar vrea să taie numai el (agentul economic – n.r.) peste tot, să pună monopol pe pădure. Să schimbe directori, să schimbe șefi de ocol care nu sunt la cheremul lui…“, a spus primarul, insistând că, în fapt, s-ar fi tăiat doar arborii bolnavi și cei distruși de furia naturii, lemnul fiind folosit pentru instituțiile publice. Mai mult, zona din care s-a tăiat nici nu este prinsă în documente drept pădure, ci pășune împădurită (exact ce preciza și ministrul Costel Alexe că ar vrea să schimbe).


„Pe marginea izlazului, pe marginea râului, sunt arbori din ăștia. Ca pășune, ca pășune împădurită este prinsă. Nu știu ce au constatat, că au venit la ora 5.00 seara, eu am stat la primărie toată ziua. Cel mai bine știu cei de la Silvic, directorul ocolului…. A fost și un dosar în sensul ăsta, s-a dat și soluție, a venit poliția, a cercetat, a venit Garda Forestiră, a cercetat. Lucrurile astea sunt verificate de 100 de ori până acum, asta e treabă de un an de zile. Ei fac mai multă gălăgie pentru că cei care nu cunosc situația înțeleg ce vor ei“, a mai spus primarul Barbu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS