17 C
Craiova
vineri, 10 iulie, 2020
Știri de ultima oră Local 100 de ani de învățământ pedagogic la Slatina. A început ca Școală Normală de Băieți

100 de ani de învățământ pedagogic la Slatina. A început ca Școală Normală de Băieți

Singurul liceu cu profil pedagogic din județul Olt, Liceul Teoretic „Nicolae Titulescu“ Slatina, a împlinit 100 ani de la prima atestare documentară.

Vineri, 6 decembrie 2019, a fost sărbătoare la Liceul Teoretic „Nicolae Titulescu“ din Slatina, care a împlinit 100 ani de existență. Din toată această perioadă, 70 de ani aici a funcționat profilul pedagogic, cea mai mare parte a cadrelor didactice din județ, cel puțin din generațiile de profesori cu experiență, trecându-i pragul. Deși de mai multe ori i s-a pus gând rău, totul culminând, în comunism, cu unificarea Liceului pedagogic cu Liceul industrial nr. 3, sub cupola ultimului, profilul pedagogic a renăscut de fiecare dată.

Astfel de momente, dar și altele, mult mai fericite, au fost rememorate în cadrul întâlnirii la care au venit foști directori ai liceului, foști profesori, foști elevi astăzi profesori sau specialiști renumiți în domeniile alese ulterior.

Profilul pedagogic a renăscut de fiecare dată

„Am ales Pedagogicul pentru că bunica mea a fost învățătoare, și ea elevă a acestui liceu, și pentru că mi-a insuflat dragostea pentru a lucra cu copiii“, a declarat prof. Adriana Velea, care peste ani s-a întors la liceul absolvit să le predea elevilor. Alți colegi au rememorat alte și alte amintiri. „Cea mai plăcută amintire este a unei clase de 25 de copii. Din 25, șapte s-au făcut profesori de istorie și predau istoria în școlile din acest județ“, a spus și profesorul de istorie Nicolae Gonț, astăzi pensionar.

Liceul Teoretic „Nicolae Titulescu“ a fost inaugurat la 9 noiembrie 1919

O scurtă istorie a liceului a făcut directorul-adjunct Nicolae Sulger, cel care a ocupat această funcție vreme de 20 de ani, timp de 42 ani (37 ani ca profesor, cinci ani ca elev) legându-și viața de acest liceu. Astfel, conform dascălului, Liceul Teoretic „Nicolae Titulescu“ a fost inaugurat la 9 noiembrie 1919, sub numele Școala Normală de Băieți, cu internat în localul din strada Obrocari, nr. 76, o donaţie testamentară a boierului Ion Iliescu. „ În cererea cu numărul 53 din 7.11.1919, document aflat la Arhivele Statului, se solicită «să se facă racordul luminei electrice la localul Internatului din strada Obrocari», deoarece urma deschiderea Şcolii Normale“, a precizat Nicolae Sulger.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Bogații de la Piețe și Târguri

Bogații de la Piețe și Târguri. Directorii de la Pieţe au averi însemnate. Administratorul societăţii, Alin Mărăcine (stânga) pare, totuşi, mic copil pe lângă directorul tehnic Claudiu Neagoe (centru) şi directorul de dezvoltare Marian Viorel Marin (dreapta).

ȘTIRI GdS

Bogații de la Piețe și Târguri

Bogații de la Piețe și Târguri. Directorii de la Pieţe au averi însemnate. Administratorul societăţii, Alin Mărăcine (stânga) pare, totuşi, mic copil pe lângă directorul tehnic Claudiu Neagoe (centru) şi directorul de dezvoltare Marian Viorel Marin (dreapta).

Număr record de internări la Infecţioase Craiova. S-a depăşit...

Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ din Craiova are, în prezent, cei mai mulţi pacienţi internaţi de la începutul pandemiei. Infecţioasele au...

Părinte, umilit la ISJ Dolj: S-a terminat programul, mai...

Părinte, umilit la ISJ Dolj: S-a terminat programul, mai staţi?

Primăria Târgu Jiu a primit un teren lângă Parcul...

Primăria Târgu Jiu a primit, prin donație, un teren lângă Parcul Coloanei Fără Sfârșit. Terenul a fost donat...

Scapă Complexul Energetic Oltenia de faliment?

Complexul Energetic Oltenia (CEO) mai are câteva săptămâni la dispoziție pentru finalizarea Planului de restructurare și decarbonare. Documentul...

Horoscopul de weekend

BerbecIeși din zona ta de confort și nu te mai gândi că nu ești pregătit să faci schimbări, să ții piept unor...