14.8 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalMeșterii populari care au primit titlul de Tezaur Uman Viu au fost premiați de CJ Olt

Meșterii populari care au primit titlul de Tezaur Uman Viu au fost premiați de CJ Olt


Constantin Nițu, din Cornățelu, meșter în arta cusutului, și Gheorghe Tănase, din Corbu, meșter cioplitor în lemn, au fost premiați, joi, 24 octombrie 2019, la Slatina, de reprezentanții Consiliului Județean Olt.

Meșterii populari care fac parte din comunitatea nu foarte numeroasă a meșterilor populari distinși cu titlul de Tezaur Uman Viu au primit distincțiile acordate de Ministerul Culturii încă din primăvara acestui an și ar urma să participe și la o ceremonie de decernare a titlului „Meritul cultural“, la Președinția României.

În sala Consiliului Județean Olt nu a ajuns, însă, decât Gheorghe Tănase, colegul și prietenul său de-o viață Constantin Nițu neputând participa din cauza stării de sănătate.Momentul festiv a durat, oricum, foarte puțin, cât să se citească proiectul de hotărâre de acordare a premiului bănesc, supus votului consilierilor locali, iar președintele CJ Olt Marius Oprescu să-i adreseze meșterului câteva cuvinte de mulțumire. Meșterul Gheorghe Tănase a răspuns urărilor primite și a remarcat că „sunt ultimele premii, din celelalte am câteva sute“. „Sperăm că nu!“, i-a răspuns președintele CJ Olt, care l-a anunțat pe meșter că ședința va continua cu următoarele proiecte aflate pe ordinea de zi.

A urmat un moment ușor jenant

Meșterul invitat pe locul de lângă cel ocupat de președintele CJ pe timpul citirii textului proiectului de hotărâre,  dar căruia gazdele nu i-au dat cuvântul, nu s-a lăsat dus imediat, mai mulți reprezentanți ai instituțiilor de cultură din subordinea CJ Olt au venit să-l lămurească și, pentru că se deplasează în scaun, să-l ajute să părăsească sala, declarațiile pentru jurnaliști fiind date în holul instituției.

Premiul acordat de CJ Olt prin hotărâre este de 2.500 lei, președintele CJ Olt afirmând că se va ocupa personal ca banii să ajungă și la meșterul Constantin Nițu. De la instituirea titlului de Tezaur Uman Viu, în anul 2008, 55 de personalități ale artei tradiționale au fost distinse cu aceste premii. Patru sunt din județul Olt, primii distinși fiind meșterul cojocar Dumitru Liceanu din Vădastra și vătaful de căluș Petre Feraru, din Oporelu, care au primit aceste titluri în 2015.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS