10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalUn adăpost ilegal pentru câini a atras revolta iubitorilor de animale și un val de reclamații la primărie

Un adăpost ilegal pentru câini a atras revolta iubitorilor de animale și un val de reclamații la primărie

Mai multe fotografii și filmulețe despre care se menționează că ar fi din 19 august, dintr-un adăpost ilegal pentru câini din comuna Cezieni, județul Olt, a atras revolta iubitorilor de animale. La primărie de două zile se înregistrează sesizări peste sesizări.

Adăpostul reclamat pe Facebook, imaginile fiind preluate și de contul Facebook/Ham Romania, este situat în comuna Cezieni, județul Olt, la 10 km de municipiul Caracal. În filmulețele și fotografiile făcute publice de mai mulți iubitori de animale se observă zeci de câini care se îmbulzesc să apuce ceva din mâncarea aruncată de cel care filmează, peste gard, și mizerie în cuști. Într-un alt filmulț se vede chiar cadavrul unui câine arzând, această imagine trezind comentarii aspre la adresa celor care au făcut fapta. Imaginile menționate ar fi fost înregistrate în 19 august 2019, la adăpostul de câini care îi aparține unui cetățean, Vasile Temelie, care deține în Cezieni un teren.

Primăria a înaintat plângerile către diverse instituţii

Primarul comunei Cezieni nu a putut certifica autenticitatea imaginilor, în schimb a declarat că situația respectivă a făcut obiectul mai multor plângeri pe care chiar primăria le-a înaintat către diverse instituții. Este vorba în primul rând de Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt, către care s-au trimis mai multe adrese, dar și de Poliție, Direcția de Sănătate Publică sau Agenția Națională de Protecția Mediului. DSVSA a venit în control, i-a pus proprietarului în vedere să își autorizeze adăpostul, a dat și termene, chiar și amenzi, însă lucrurile au rămas la fel, deși adăpostul funcționează de mai bine de doi ani.

” Nu sunt autorizați să desfășoare o astfel de activitate”

„Este un individ care are o experiență la un adăpost de câini din București, a venit la Cezieni, părinții au ceva pământ în zonă acolo și și-au făcut o construcție. A încercat să facă construcția, Consiliul Județean i-a dat o amendă pentru că a construit ilegal… Are acum, înțeleg, în jur de 30 de câini, nu este autorizat de niciun fel, e dreptul lui, după cum spune DSVSA-ul, să țină câți câini dorește acolo. (…)

Eu le-am făcut adresă în care le-am spus că nu mi se pare legal ce se întâmplă acolo, din moment ce ei nu au contracte cu firme de ecarisaj, nu au de nici unele. Nu sunt autorizați să desfășoare o astfel de activitate. El susține că sunt câinii lui și că e treaba lui ce face. Celor de la DSVSA le-au prezentat facturi cu alimentele pe care le cumpără, pentru că eu am scris în adresa respectivă că urlă uneori câinii ăia și se-aude în tot satul, și probabil pentru că nu le dă să mânănce, dar cei care au făcut controlul, de fapt am făcut-o de mai multe ori, nu numai o dată, spun că le-au prezentat facturi cu mâncarea“, a declarat primarul Dănuț Gușatu.

Adăpostul a fost supus controlului în repetate rânduri

De când imaginile au fost făcute publice, pe adresa primăriei Cezieni au început să curgă petițiile, venind de la asociații ale iubitorilor de animale din toată țara. Au același cuprins, unul tip pus la dispoziție pe Facebook, spune secretarul comunei Cezieni, Constanța Ristache.

Reprezentanții DSVSA Olt au confirmat că respectivul adăpost a fost supus controlului în repetate rânduri și că s-au și aplicat amenzi, anunțând, de asemenea, că vor reveni cu un răspuns complex privind intervenția în acest caz.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS