17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalMehedinţiInfracţionalitatea a scăzut, însă numărul victimelor din accidente a crescut în Mehedinţi

Infracţionalitatea a scăzut, însă numărul victimelor din accidente a crescut în Mehedinţi

La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Mehedinți, principala caracteristică a indicatorilor statistici, pentru primele 9 luni din 2017, este reprezentată de o diminuare procentuală cu 17,65% a infracţionalităţii sesizate.

La infracţiunile contra patrimoniului se constată o scădere cu 20,01% (cu 537 de fapte mai puțin), infracţiunile de furt diminuându-se cu 26,01% faţă de primele 9 luni din anul 2016, fiind sesizate 1280 fapte, faţă de 1730 în perioada similară din 2016 (-450 fapte). Astfel, cele mai mari scăderi se înregistrează la furturile din autovehicule: -38,70% (-60 fapte) și la furturile din societati comerciale: -27,56% (-43 fapte). Scăderi se înregistrează și în cazul infracțiunilor de furt din buzunare, poșete, genți, cu 21,21%, iar în cazul faptelor de furt din locuințe, cu 21,31%, fiind sesizate cu 68 de fapte mai puțin decât în perioada similară din anul 2016, putându-se evidenția faptul că în cursul lunii mai, Polița municipiului Drobeta Turnu Severin a reușit prinderea în flagrant și destructurarea unei grupări cu astfel de preocupări infracționale. Criminalitatea stradală este caracterizată, în general, de infracţiuni fără un pericol social deosebit, însă, având în vedere locul în care sunt săvârşite, acestea creează o stare de disconfort în rândul populației.
La nivelul I.P.J. Mehedinți, indicatorii infracţionalităţii stradale sesizate au înregistrat o scădere cu 6,67%, fiind sesizate numai 195 fapte, și, datorită prezenței active în stradă a polițiștilor din dispozitivele de ordine și siguranță publică și siguranță rutieră, infracțiunile constatate în flagrant s-au menținut la același nivel ca cel de anul trecut. În primele 9 luni ale anului 2017, criminalitatea sesizată în mediul rural a cunoscut un trend descendent, fiind sesizate cu 840 mai puține fapte decât în perioada similară din anul 2016, furturile în mediul rural scăzând cu 313 fapte. Infracţionalitatea economico-financiară s-a diminuat cu 27,10%, reprezentând o diferenţă de 235 fapte faţă de aceeaşi perioadă din anul 2016, înregistrându-se și o diminuare cu 31,01% a infracţiunilor de evaziune fiscală, crescând numărul infracțiunilor de natură economico-financiară pentru care s-a dispus începerea urmăririi penale, cu un plus de 15,04%. Prin activitățile proprii desfășurate, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au constatat în primele 9 luni din 2017 cu 5% mai multe fapte decât în perioada similară a anului 2016. În ultima perioadă de timp se observă o scădere a fenomenului evazionist săvârșit de către societăţile comerciale de pe raza județului, scădere datorată în principal activităţilor de prevenire şi de cercetare desfaşurate de polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice în ultimii ani, dar şi a situaţiei economice a judeţului. Din totalul dosarelor penale cu autori neidentificați soluționate, în 433 dosare au fost identificați autori, înregistrându-se un procent de identificare a autorilor de 30,47 %, superior față de 27,02 % înregistrat în aceeaşi perioadă din anul 2016.
Astfel, în urma activităților informative și de cercetare desfășurate de către polițiștii mehedințeni, s-a reușit creșterea procentului de identificare a autorilor, un indicator al siguranței publice și al eficienței activităților polițienești.

Pe linie rutieră, în primele 9 luni 2017, în judeţul Mehedinţi, s-au înregistrat 136 accidente grave de circulaţie, soldate cu decesul a 38 persoane, rănirea gravă a 133 persoane şi rănirea uşoară a 82 persoane, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2016, când au fost înregistrate 137 accidente, în urma cărora au decedat 26 persoane, un nr. de 138 au fost rănite grav şi 45 rănite uşor. Se observă astfel că, deși numărul accidentelor grave de circulație este în scădere, la nivelul județului nostru, consecințele acestora au crescut în gravitate, fiind înregistrate în primele 9 luni ale anului 2017 cu 12 persoane decedate mai mult decât în aceeași perioadă a anului precedent. Din analizele efectuate s-au desprins drept principale cauze generatoare de accidente rutiere grave nerespectarea regimului legal de viteză, conducerea sub influența băuturilor alccolice, adormirea sau neatenția la volan, iar șoferii autohtoni implicați în accidente rutiere cu vinovăție reprezintă ponderea cea mai mare: 80% din total.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS