12 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMuzeul Județean Gorj va trebui să reziste la seisme puternice după reabilitare

Muzeul Județean Gorj va trebui să reziste la seisme puternice după reabilitare

Este nevoie de reactualizarea proiectului de reabilitare a proiectului DALI pentru Muzeul Județean de Istorie Gorj.

Obiectivul este consolidarea și creșterea eficienței energetice a clădirii muzeului de la Târgu Jiu. Documentația trebuie să aibă în vedere și faptul că este o clădire foarte veche care va trebui să reziste la seisme de o anumită magnitudine. Prin urmare, consolidările vor trebui să fie executate, ținându-se cont și de acest lucru.

Consiliul Județean Gorj va achiziționa servicii de proiectare – actualizare faza D.A.L.I. pentru obiectivul de investiție Consolidarea și creșterea eficienței energetice a clădirii Muzeului Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”. Bugetul alocat pentru refacerea documentațiilor este de peste 10.000 de lei. Gorjul a fost zguduit de câteva mii de cutremure în cursul anului trecut. Cel mai mare a avut magnitudinea de 5,7 grade pe scara Richter.

Finanțare de 60 de milioane de lei

Consiliul Județean a depus în ianuarie spre finanțare proiectul „Creșterea eficienței energetice a clădirii Muzeului Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, în cadrul Programului național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat (PNCCRS), coordonat de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Prin acest proiect, se propune reabilitarea Muzeului Județean Gorj, fiind o clădire de patrimoniu, construită în anul 1875, conform Listei Monumentelor Istorice, actualizată în 2015. Imobilul este încadrat ca monument istoric, grupa valorică B, sub denumirea de „Prefectura Veche”.

Prin acest proiect de investiție, se propun a fi realizate următoarele lucrări de intervenție:

  • lucrări de consolidare;
  • lucrări de creștere a eficienței energetice;
  • lucrări de arhitectură;
  • lucrări de instalații (sanitare, termice și electrice).

Valoarea totală a proiectului „Creșterea eficienței energetice a clădirii Muzeului Județean Gorj Alexandru Ștefulescu”, este în cuantum de 59.775.239,08 lei (inclusiv TVA), din care:

  • Asistență financiară nerambursabilă solicitată prin program (cheltuieli eligibile) – 44.888.129,83 de lei;
  • Contribuția Consiliului Județean Gorj (cheltuieli neeligibile) – 14.887.109,25 de lei.

Prin implementarea acestui proiect, se vor efectua lucrări de intervenție, însoțite de lucrări de reparații capitale, astfel încât, după efectuarea acestora, clădirea să poată fi încadrată în clasa de risc seismic de gradul IV, față de gradul II cât este în prezent.

Citește și: Gorj: Au închis termocentrala și fac reparații

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS