13.7 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjUn fost maistru electrician din CEO s-a angajat în Olanda pe salariu de director

Un fost maistru electrician din CEO s-a angajat în Olanda pe salariu de director

Un fost angajat al Complexului Energetic Oltenia, actualmente pensionar în Craiova, a decis să își completeze pensia cu un salariu în afara țării. Experiența la companie i-a fost apreciată.

Florin Cimpoieru s-a pensionat anul trecut din CEO, după ce a lucrat ani de zile încadrat ca maistru electrician la Termocentrala Ișalnița și apoi la Craiova, deși era și inginer. Nu a dorit să rămână acasă la pensie, având în vedere că a beneficiat de reducerea vârstei de pensionare.

Nici pensia nu este mică în comparație cu pensia medie din țara noastră, însă a dorit să vadă cum este să lucrezi în altă țară, într-un domeniu similar. Inițial a fost aproape să plece în Franța, însă înțelegerea nu s-a mai concretizat. CV-ul său, cu experiența de zeci de ani în domeniul termoelectric la Complexul Energetic Oltenia, a rămas în bazele de date și a fost sunat recent de către o firmă de recrutare. A susținut două teste pe care le-a promovat și a fost angajat pe loc la o companie de servicii tehnice din Olanda, în Eindhoven.

Salariu de 2.500 de euro net

Florin Cimpoieru, de 54 de ani, nu credea că va ajunge ca într-un timp atât de scurt să ajungă să lucreze pentru un salariu foarte bun și cu alte beneficii pe lângă salariu. Fostul angajat al Complexului Energetic Oltenia este acum încadrat la compania Equans, lider mondial în servicii tehnice. Ajută companiile să accelereze tranziția energetică, digitală și industrială. Are 5.500 de angajați în Olanda. Florin Cimpoieru are 2.500 de euro net salariu. Are asigurată cazarea și utilitățile și primește și combustibil. În 20 de minute ajunge la locul de muncă.

„De o săptămână sunt aici. Este o companie mare pentru care lucrăm ASML, ce produce cipuri. Se dezvolta în continuare, clădiri, laboratoare, instalații electrice-forță și circuite secundare…Eu renunțasem să mă mai gândesc la plecare. Până la urmă am ieșit la pensie, după multe ture de noapte în termocentrale, dar m-a tot sunat o doamnă de la o firmă de recrutare. Vineri m-au solicitat, luni am făcut o mulțime de acte, marți eram pe drum.

Mi-au plătit 180 euro un examen VCA, fără de care nu poți lucra în Europa. Alți 180 de euro pentru un curs cu examen pentru lucrul în instalațiile în care lucrez. Am luat acele examene, și am putut lucra. Când am plecat, am luat-o ca pe o aventură. O oportunitate să străbat toată Europa, să văd multe țări, o vacanță mai lungă. Am plecat cu mașina de acasă, din Craiova. Neavând acele examene luate, mai dădeam o dată pe banii mei, apoi, dacă nu luam iar…acasă! Sunt condiții foarte bune, banii la fel.

Mulți români foarte calificați și oameni de treabă. Olanda se dezvoltă complex. Unii sunt plecați de la 18 ani. Super calificați, muncitori, serioși. Eu am terminat facultatea de inginerie electrică. Dar am fost maistru electrician de exploatare. Aici realizăm aceste instalații. După aceea își vor aduce ei oameni, la final. Clădirile sunt terminate, acum se realizează instalațiile, tablouri, stații etc. Este cu totul altă lume. Din orice punct de vedere…uman, material, profesional, social, etc. La ani lumină de noi. Profesionalism desăvârșit. Nu e o muncă ușoară, dar este plăcută, în siguranță, foarte bine organizată, atmosferă bună…ceva ce am mai cunoscut la Ișalnița, dar acum 20-30 de ani.

„Bătrânii” mei de la termocentrală făcuseră pregătirea instruirea cu francezii care au construit și pus în funcțiune centrala. De aceea pentru mine a fost un șoc mare, de prin 2012, când au întrat peste noi, politrucii și a început să scadă profesionalismul. Cu toate tarele posibile”, a povestit Florin Cimpoieru.

Citește și: Proiect pentru reabilitarea Casei Tineretului din Târgu Jiu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS