16.7 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjAu început lucrările la cea mai nouă mănăstire din Gorj

Au început lucrările la cea mai nouă mănăstire din Gorj

Un proiect major a fost demarat în comuna Turburea, Gorj, de către Mitropolia Olteniei. Aici se construiește cea mai nouă mănăstire din județul Gorj.

Construirea unei noi mănăstiri în Gorj, respectiv la Turburea, este un proiect al Mitropoliei Olteniei. La fel și reabilitarea Castelului Roșianu din zonă. Astfel, vor fi folosite fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență pentru restaurarea și punerea în valoare a Castelului Roșianu, din comuna gorjeană Turburea.

Este vorba de o clădire vechi de peste 100 de ani care a aparținut boierului Dumitru Roșianu. Este o clădire de patrimoniu care a aparținut Primăriei Turburea. La un moment dat, în anul 2007, autoritățile locale au scos la vânzare proprietatea, inclusiv terenul aferent, însă nu au existat cumpărători interesați să preia clădirea și terenul. Poate și din cauză că obligația cumpărătorului ar fi fost să restaureze clădirea, dat fiind faptul că este vorba de un monument din patrimoniul național. În cele din urmă, s-a renunțat la intenția de a valorifica activele respective, iar la un moment dat autoritățile locale au decis să doneze bunurile către Mitropolia Olteniei

Proiect de restaurare de 12 milioane de euro

Mitropolia Olteniei, care are, în prezent, în proprietate clădirea monument istoric, a întocmit un proiect în valoare de 12 milioane de euro pentru restaurare şi amenajarea peisagistică a zonei. Primarul din Turburea, Ion Bârcă, a declarat că proiectul a fost depus pentru finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență. După accesarea fondurilor, primăria va asigura tot suportul necesar pentru punerea în valoare a zonei unde se află Castelul Roșianu. Complexul de agrement va avea o mănăstire, chilii, căsuţe din lemn, sală de sport şi ateliere de pictură şi olărit.

„Castelul are o vechime de peste 100 de ani. A fost ridicat de boierul Dumitru Roşianu, un avocat de la Curtea Regală. A adus un arhitect din Italia la vremea respectivă. După moartea boierului, clădirea a fost sediu de primărie, dispensar şi maternitate. Este o investiție de 12 milioane de euro și va fi cea mai bună din comună din ultimii 30 de ani. Noi ajutăm cu cu tot ce putem pentru avize și tot ce este necesar. Este un loc extraordinar și, dacă va fi pus cum trebuie în valoare, va atrage multă lume. Momentan au început lucrările la mănăstire și sigur o să fie ridicate zidurile în lunile următoare pentru că s-a trecut de fundație. Urmează să vină și finanțarea pentru reabilitarea castelului”, a declarat Ion Bârcă, primarul din Turburea.

Citește și: Se reia selecția pentru Directoratul CEO

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS