9.7 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjEchipamente de protecție la electrocutare pentru angajații CEO

Echipamente de protecție la electrocutare pentru angajații CEO

Salariații Complexului Energetic Oltenia care lucrează cu echipamente sub tensiune vor beneficia de detectoare de câmp electric.

Au fost mai multe cazuri în care salariații s-au electrocutat sau utilajele au pornit și le-au pus în pericol viața angajaților. Administrația Complexului Energetic Oltenia a alocat fonduri pentru achiziția de detectoare personale de câmp electric. Acestea vor ajunge la Serviciul de mentenanță electrică din cadrul UPRUM Rovinari.

Ulterior, vor fi repartizate personalului din următoarele zone miniere: UMC Rovinari, UMC Jilț, UMC Motru și Cariera Husnicioara.

Produsele se folosesc în procesul de mentenanță în vederea sporirii siguranței în exploatare și a eliminării eventualelor accidente de muncă, fiind o măsură suplimentară privind riscurile de electrocutare în instalațiile electrice de medie tensiune din cadrul unităților miniere de carieră Sunt dispozitive personale pentru protecția electricienilor. Nu vor fi folosite niciodată ca înlocuitor pentru detectorul de tensiune. Acesta este principalul instrument pentru verificarea lipsei sau prezenței tensiunii în instalațiile electrice.

Eveniment mortal din cauza echipamentelor electrice

Este de amintit că în urmă cu doar câteva luni, un angajat al Carierei Miniere Roșia a murit, ca urmare a proastei funcționări a echipamentelor electrice de la un excavator. Un bărbat, de 35 de ani, care a efectuat operațiuni de reparare a unui excavator, a murit pe loc. Angajatul era sudor și făcea parte din echipa de mentenanță. A fost lovit de roata excavatorului și aruncat la distanță. În zonă au ajuns trei ambulanțe, însă muncitorul nu a mai putut fi salvat.

În cauză, polițiștii au întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:

  • neluare și nerespectare a măsurilor de sănătate și securitate în muncă,
  • ucidere din culpă.

Dacă alte echipe de lucrători ar fi avut la dispoziție detectoarele de curent ar fi realizat că anumite componente sunt sub tensiune și excavatorul poate să pornească. Nu este însă exclusă nici eroarea umană în cazul accidentului mortal de muncă de la Cariera Roșia. Este de amintit că în urmă cu câțiva ani un alt muncitor al CEO a murit după ce a intrat într-o baracă metalică. Aceasta era în contact cu un cablu electric izolat necorespunzător.

Citește și: Cheltuielile cu tratamentele anticancer cresc de la an la an cu 20% la Spitalul Județean Târgu Jiu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS