16.7 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPenitenciarul Târgu Jiu cere la București agenți pentru paza deținuților

Penitenciarul Târgu Jiu cere la București agenți pentru paza deținuților

Situație fără precedent la Penitenciarul din Târgu Jiu. Nu se mai efectuează ore suplimentare de către agenții de penitenciar.

Aceștia refuză de dinainte de Crăciun să mai presteze ore suplimentare fără plată. S-a apelat la personalul administrativ pentru ca posturile să nu rămână descoperite. Și acesta a epuizat orele legale și se va ajunge la prestarea de ore suplimentare, cel mai probabil fără să fie retribuite.

Florin Șchiopu, președintele Federației Sindicatelor din Sistemul Penitenciar și lider de sindicat la Penitenciarul din Târgu Jiu, a afirmat că va fi făcută o solicitare pentru alocarea de personal de la București sau de la alte penitenciare.

„Oamenii nu mai vor să lucreze fără să fie plătiți. Agenții refuză să mai lucreze. S-a apelat la personalul TESA. Dar și la ei se ajunge la final cu orele suplimentare. Cine muncește fără să fie plătit. Vom face o solicitare la București să trimită personal”, a menționat Florin Șchiopu, lider de sindicat și la Penitenciarul din Târgu Jiu.

10 oameni păzesc pe tură 400 de deținuți

Mai mult decât atât, la Penitenciarul din Târgu Jiu este un deficit major de personal. Florin Șchiopu, președintele Federației Sindicatelor din Sistemul Penitenciar și angajat al Penitenciarului din Târgu Jiu, a declarat că s-a ajuns în situația ca pe o singură tură să mai fie doar 10 agenți de pază la un total de peste 400 de deținuți.

Penitenciarul din Târgu Jiu este la capacitate maximă și numărul de agenți este redus pentru fiecare tură. Aceștia primesc un salariu de 4.200 de lei, dacă fac ore suplimentare, și numai 3.300 de lei, dacă lucrează fără ore suplimentare. Sunt foarte mulți salariați care nu au mai mers în concediul de odihnă din anul 2021. Cei mai mulți sunt mobilizați la pază în cazul orelor suplimentare. Se întâmplă însă ca nu toate orele respective să fie plătite, pentru că nu sunt bani. La nivel național sunt zeci de mii de ore suplimentare neplătite. În timp ce o parte a orelor suplimentare nu sunt plătite, statul cheltuie lunar peste 6.000 de lei cu întreținerea unui deținut.

Proteste începute anul trecut

Angajații din penitenciare au declanșat proteste în 2023 și refuză munca suplimentară, începând cu luna decembrie. „Sperăm că Ministerul Justiției și Administrația Națională a Penitenciarelor, ca reprezentanți ai personalului din penitenciare, măcar de data aceasta să-și înțeleagă rolul și să facă ceva pentru oamenii acestui sistem. Fiecare ministru inclusiv al nostru, a înțeles să-și sprijine oamenii. Să ne aducem aminte de judecători, de cei de la finanțe, de ceferiști, de cei de la Ministerul muncii. Noi suntem ai nimănui. Și asta pentru că noi am pus mai presus de noi și familiile noastre sistemul penitenciar.

Iar datorită sutelor de mii de ore de ore suplimentare efectuate de personalul din penitenciare și a zecilor de mii de zile de concediu de odihnă neefectuate, unele chiar din anul 2021, acest sistem penitenciar a supraviețuit. Mergem mai departe REFUZÂND MUNCA SUPLIMENTARĂ și ne menținem cererile noastre:

  • Aplicarea în integralitate a Legii unice de salarizare (Legea 153/2017) pentru sectorul de apărare, ordine publică și siguranță națională;
  • Deblocarea tuturor posturilor vacante și încadrarea acestora pentru a reduce deficitul de personal și desfășurarea în condiții de siguranță pentru personal a misiunilor operative;
  • Actualizarea tuturor drepturilor stabilite prin lege pentru personalul din Sistemul penitenciar”, conform unui comunicat.

Citeşte şi: Scandal într-o sală de jocuri de noroc din Târgu Jiu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS